Fenntarthatóság

Gigabírságot kaphatnak a német autógyártók

NRGreport | 2017.07.24. 11:11

Múlt héten szellőztette meg a Spiegel, hogy az acélvásárlások mellett két másik autótartozékkal kapcsolatosan is összejátszhattak a legnagyobb német autógyártók. Amennyiben bebizonyosodik, hogy így történt, sokmilliárd eurós bírságra és a vásárlók kártérítési igényeire is számíthatnak. 

A legnagyobb német autógyártók ellen kartellezés gyanúja miatt indulhat újabb eljárást, melyet a német Spiegel tett közzé múlt héten. Az ügy előzménye, hogy a német versenyhatóság még tavaly egy acélipari kartell gyanúja miatt vizsgálódott, ennek kapcsán pedig a Volkswagen feljelentette önmagát és a többi gyártót is, így mostmár nem csak az acélvásárlások esetében születhet elmarasztaló ítélet, hanem például az Adblue tartály mérete és a kabriótetők nyitási-zárási ideje miatt is – írja az Equilor. 

Az Equilor elemzőinek véleménye szerint ez leginkább anyagi jellegű büntetést vonhat maga után, illetve a régebbi dízelautók esetében mielőbbi szoftverfrissítésre kötelezhetik a gyártókat. Az ügy pikantériája, hogy pont a környezetvédőként is aposztrofált, német zöld párt által vezetett Baden-Württemberg tartomány ad otthont a Daimlernek, de itt található a Porsche központja is.

Az autógyártók jelentéseinél így kiemelt figyelem övezi majd a kartellbotrány kommunikációját. A három nagy gyártó közül eddig a BMW nyilatkozott, amely visszautasítja a vádakat. A Daimler még korábban 3 millió dízelautó visszahívását rendelte el. Ez az akció a dízelbotránnyal áll összefüggésben, melynek kapcsán szintén vizsgálat alatt áll a Daimler. A cég proaktívan lépett fel, és az esetleges bírság előtt még visszarendelte az Euro 5-ös és Euro 6-os norma alapján gyártott dízelmotoros autóit. A vállalatnak a szoftverfrissítés közel 200 millió eurós kiadást jelenthet, amely a harmadik negyedéves eredményeket ronthatja, de a Deutsche Bank emlékeztet arra, hogy ez a tétel az éves EBIT várakozás alig 2%-át teszi ki.

A Deutsche Bank számításai alapján a kartellbotrány a Volkswagennek 20 milliárd eurós, a Daimlernek 15 milliárd eurós, a BMW-nek pedig 9 milliárd eurós bírságot jelenthet. Ezek az összegek azonban részben kompenzálhatók lehetnek, a Volkswagen esetében az amerikai bírságok és az azóta tett intézkedések ezt lejjebb szoríthatják, nem beszélve arról, hogy a Volkswagen tett feljelentést. A Daimlernél a már taglalt visszahívás lehet csökkentő tényező. Mind a két gyártó esetén szintén enyhítő körülményként kezelhető, hogy az acélárak összejátszásával kapcsolatban indult nyomozás során együttműködőnek bizonyultak. Az persze már más kérdés, hogy a jogerős ítéletet követően milyen további eljárások indulhatnak a gyártók ellen. Könnyen elképzelhető, hogy az amerikai példához hasonlóan Európában is nagyobb pertársaságokba tömörülnek a vásárlók és így próbálnak kompenzációért folyamodni a gyártókkal szemben, ami további kiadásokat jelenthet a vállalatoknak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.