NRGreport
Menü

Amerika a mélybe lökheti Venezuelát

Az amerikai kormányzat gyors gazdasági akciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a venezuelai kormány - az ígéreteinek megfelelően - július végén módosítja az ország alkotmányát Nicolas Maduro elnök hatalmának bebetonozása érdekében. Az esetleges szankciók nemcsak a dél-amerikai országra, de a nemzetközi olajpiacokra is súlyos hatással lennének.

A kilátásba helyezett amerikai szankciók elemzők szerint egyértelműen a venezuelai állami tulajdonban lévő PDVSA olajcégnek szólnának, amely az ország bevételeinek döntő részét biztosítja. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szankciók várhatóak az Egyesült Államoktól. Elképzelhető, hogy a szigorítások csak egyes személyek ellen szólnak majd, ahogy az történt néhány évvel korábban Oroszország esetében is. Végső esetben ugyanakkor az USA betilthatja a venezuelai olajimportot is, ami nemcsak a dél-amerikai országot rengetné meg, de hatással lenne magára az Egyesült Államokra és a nemzetközi olajpiacokra is.  

Egy ilyen durva szankció Venezuelát szinte azonnal a csőd szélére lökné, de súlyos károkat okozna az amerikai olajfinomítóknak is. Az Energia Információs Hivatal (EIA) adatai szerint áprilisban naponta átlagosan 857 ezer hordó olaj érkezett Venezuelából az Egyesült Államokba. E mennyiség nagy része a Mexikói-öböl partján található finomítókba jut és a leszállított olaj szinte 100 százaléka úgynevezett nehéz nyersolaj. Az itt található finomítók pedig pont az ilyen típusú olaj fogadására és finomítására vannak berendezkedve.  

Egy esetleges durva szankció bevezetése ezért nagyban torzítaná a nehéz nyersolaj piacát az Egyesült Államokban, azt a piacot, ami egyébként már most is szűkül, mivel a szaúd-arábiai import is visszaesőben van. Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy drasztikusan csökkenti az USA-ba irányuló olajexportját annak érdekében, hogy ezzel csökkentse az árakra jelenleg legnagyobb hatással bíró amerikai olajtartalékokat. Az EIA adatai szerint az utóbbi hetekben hétéves mélypontjára, napi 524 ezer hordóra esett a szaúdi olajimport. Az Oilprice.com elemzése szerint ezeket a kieső mennyiségeket más forrásból szinte lehetetlen lenne pótolni. A Kanadából vezetékeken érkező olaj felső mennyiségét szigorú szabályok korlátozzák, a mexikói és kolumbiai kőolajkitermelés pedig stagnál, vagy éppen csökkenőben van. 

A lap által megkérdezett szakértők szerint az amerikai finomítók megpróbálnjak majd alkalmazkodni a helyzethez és a nehéz nyersolajról a könnyebb olajfajtákra állnak majd át. Egy esetleges amerikai szankció ennek ellenére negatív hatással lenne ezen cégekre: a nehéz olajtermékek ára megnőne, a profitok pedig csökkennének. A szankciók hatására a finomítók vélhetően csökkenteni kezdenék termelésüket, becslések szerint napi 400 ezer hordóval nagyjából két hónapon keresztül. 

A helyzetet bonyolítja, hogy az orosz Rosznyeft elcserélné a venezuelai tulajdonban lévő, de amerikai központú Citgo-ban lévő részesedését biztosabb befektetésnek tűnő venezuelai olajmezőkre. Vélhetően a PDVSA tulajdonában lévő Citgo is érintett lenne az amerikai szanakciókban, amennyiben bevezetik azokat. A Rosznyeft 49,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Citgo-ban, amit egy 2016-os 1,5 milliárd dolláros kölcsönért cserébe kapott Venezuelától. Az esetleges szankciók valószínűleg romba döntenék a vállalatot, ezért a Rosznyeft Venezuelán belüli, nagyobb ellenőrzési jogköröket biztosító érdekeltségeket szeretne kapni részesedéséért cserébe. Venezuela számára ez utóbbi relációban sincs jó választás. A PDVSA arra kényszerülhet, hogy több olajat szállítson Oroszországba, vagy kedvezőbb kitermelési megállapodást kell felajánlania a Rosznyeftnek. 

Az esetleges amerikai szankciók ugyanakkor a legnagyobb kárt a venezuelai embereknek okoznák, mivel a már amúgy is tönk szélén táncoló gazdaság még mélyebb recesszióba süllyedne, az áruellátás a mostaninál is rosszabb lenne, s a már eddig is erőszakos tüntetések tovább súlyosbodnának. A szankciók esetén Venezuelának tehét más vevők után kellene néznie olajára, de ez minden bizonnyal időbe telik majd, mivel kizárólag azok a finomítók jöhetnek szóba, amelyek a nehéz nyersolaj kezelésére rendezkedtek be. Ezért várhatóan a PDVSA komoly árengedményekre kényszerül majd. 

Egy dologban azonban megegyezik az elemzők véleménye: egy amerikai szankció bevezetése nemcsak az állami olajcéget, de magát Nicolas Madurót is térdre kényszerítené - írja a lap. 

Forrás: Oilprice.com