NRGreport
Menü

Nigéria is csökkenti olajkitermelését

Kedvezően hatott az olaj árfolyamára, hogy hétfőn Nigéria bejelentette az OPEC és a szervezeten kívüli országok találkozóján, hogy visszafogja a nyersanyag kitermelését. 

Nigéria és Líbia esetében is felső korlátot állapított meg az OPEC, melynek értelmében Nigéria 1,8 millió hordót, Líbia pedig 1,25 millió hordót termelhet naponta. Mind a két ország júniusi kitermelése a limitek alatt volt (1,6 millió/hordó és 820 ezer hordó, rendre), így az OPEC némi teret enged még nekik, de amint sikerül stabilizálni a kitermelésüket, úgy szorgalmazzák, hogy csatlakozzanak ők is a kitermelés csökkentő programhoz. Ez hosszú távon kevés impulzus lehet a piacnak, rövid távon azonban jó hír, hiszen a két rebellis ország esetében legalább már van felső korlát - írja az Equilor. 

Az OPEC továbbá számos tagját felszólította, hogy a megállapodásnak megfelelően ne lépjék túl a kitermelés mértékét, hiszen csak ebben az esetben képesek az árak további esését megakadályozni. A szentpétervári találkozó krónikájához az is hozzátartozik, hogy Szaúd-Arábia augusztustól 6,6 millió hordó olajban maximalizálja exportjának mértékét. A hír hallatán a WTI közel 2%-ot emelkedett, így jelenleg 46,6 dollárt kérnek a piacon egy hordó olajért.

Forrás: Equilor