Fenntarthatóság

Energiaipari óriásokat perelnek a tengerszint-emelkedésért

NRGreport | 2017.07.27. 09:21

Három kaliforniai település indított kártérítési pert három tucat energetikai cég – köztük az Exxon és a Shell – ellen, hogy fizessék ki azokat a károkat, amelyek a tengerszint emelkedése miatt érik közösségeiket. 

Az észak-kaliforniai San Mateo és Marin megye, valamint a déli San Diego megye Imperial Beach városa indított jogi eljárást 37 olaj-, gáz- és szénkitermeléssel foglalkozó társaság ellen amiatt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével keletkező széndioxid-kibocsátás okozza az éghajlatváltozást, utóbbi pedig a tengerszint-emelkedést. A beperelt társaságok között szerepel többek között a Shell, az Exxon, a Total, és a Chevron is, amelyeket arra köteleznének, hogy térítsék meg a vízszint emelkedése miatt jelenleg és a jövőben keletkező káraikat – írta a The Guardian. 

Keresetükben azt állítják, hogy az elmúlt 50 évben a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégek tevékenységeinek üvegházhatást okozó gázkibocsátása jelentős tengerszint-emelkedést eredményezett, ami több milliárd dolláros kárt okoz a tulajdonban, a vállalkozásoknak, s nem utolsó sorban emberéleteket veszélyeztet. A beadvány szerint az alperesek "már közel 50 éve tudják, hogy a fosszilis üzemanyagokból származó üvegházhatást okozó gázok jelentős mértékben befolyásolják a Föld éghajlatát és tengervízszintjét". De ahelyett, hogy mérsékelnék a káros hatásokat – állítják a felperesek -, a vállalatok "összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy eltitkolják és tagadják e fenyegetések tényét".

A társaságok szerint nem bírósági ügy

A Shell egyik szóvivője szerint az éghajlatváltozás összetett társadalmi kihívás, amelyet megfelelő kormányzati politikával és a kulturális válaszokkal kell kezelni, nem pedig a bíróságok előtt. Statoil szóvivője arra emlékeztetett, hogy nem ez az első per az iparral szemben, és hogy "a korábbi kereseteket is elutasították, mivel az energiaellátás biztosítása az éghajlati kötelezettségvállalások teljesítése mellett politikai, nem pedig bírósági kérdés". Az Exxon és Chevron nem kívánta kommentálni a peres eljárást, a BP és Total nem válaszolt a The Guardian kérdéseire.

"Ez egy példátlan pillanat az éghajlatváltozással kapcsolatos perekben" – jelezte Sophie Marjanac a közösségeket képviselő ügyvéd. Kalifornia óceán parti része már megtapasztalta a tengerszint emelkedését, közölte Deborah Halberstadt, az állam óceánvédelmi tanácsának ügyvezető igazgatója, hozzá téve: nemrég adtak ki egy tanulmányt az emelkedő tengerek fenyegetéséről. "A grönlandi és az antarktiszi jégtakarók olvadása nagyon felgyorsulhat, ami szélsőséges tengerszint emelkedéshez vezethet… és potenciálisan katasztrofális következményekkel járhat Kaliforniában" – idézett a jelentésből.

Serge Dedina, a San Diego megyei Imperial Beach polgármestere szerint a város 30 százalékát érintheti az éghajlatváltozás, hozzátéve, hogy San Diego megye legalacsonyabb bevételű, ugyanakkor legmagasabb szegénységi rátával küszködő városaként képtelenek kifizetni az ebből származó károkat.

Hasonló a helyzet Marin megyében is. Kate Sears megyei felügyelő szerint 15 éven belül az emelkedő tengerszint több tízezer lakost érinthet, és akár 15,5 milliárd dollár vagyoni kárt okozhat. A perek célja, hogy ezeket a költségeket megtérítsék, a fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó cégekre hárítsák – mondta.

"Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben nincs visszaút" – figyelmeztetett Dave Pine, San Mateo megye felügyelője. Ha nem csökkentik a kibocsátást, annak katasztrofális hatásai lesznek. Becslések szerint a régió 39 milliárd dollár kárt szenvedhet el, a tengerszint emelkedése több mint 100 ezer lakost érint.

Korábban elbukták

Nem ez az első alkalom, hogy energetikai cégek az éghajlatváltozás miatt jogi lépésekkel szembesülnek. Kivalina – az alaszkai Barrier sziget kevesebb mint 400 fős közössége – 2008-ban pert indított olajvállalatok, köztük a BP és a Chevron, ellen,  400 millió dollárt követelve az emelkedő tengerszint miatt. Sikertelenül jártak, ügyüket azon az alapon utasították el, hogy ez politikai kérdés, nem pedig bírósági ügy.

"A mostani perben jobbak az esélyek" – mondta Marjanac ügyvéd, amit a tudomány fejlődésére alapoz. Ugyanakkor elismeri, hogy a sikerhez vezető úton jelentős akadályok is tornyosulnak. Ezek közé tartozik a "közüzemi érvelés": hogy a vállalatok energiát szolgáltatnak, ezért nem szankcionálhatók.

Bár minden fél elismeri, hogy a klímaváltozás kihívása újratermelődik, a tudatosság növelésének fontosságára hívják fel a figyelmet. "Ez a fajta pereskedés elengedhetetlen eszköze annak a törekvésnek, amelyek arra kényszerítik az olajtársaságokat, hogy változtassák meg üzleti modelljeiket" – állítja Jeremy Leggett, a Solarcentury napenergia társaság alapítója.

Ezt a véleményt képviseli Kelly Mitchell, a Greenpeace amerikai éghajlati és energiaigazgatója, aki szerint az energetikai társaságok olyan elavult üzleti modellhez ragaszkodnak, amely nem egyeztethető össze a biztonságos klíma és élhető közösségek érdekeivel – olvasható a The Guardian cikkében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.