NRGreport
Menü

A vezezuelai elnököt fenyíti Washington

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta hétfőn Nicolás Maduro venezuelai elnököt, akit "diktátornak" nevezett. Az olajipar nincs célkeresztben, egyelőre. 

A szankcióról szóló döntésről először a pénzügyminisztérium adott tájékoztatást közlemény formájában, majd a Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is, s mindketten szóltak a szankciókról. A minisztérium közleménye leszögezte: a hétfőn Maduro elnök ellen bevezetett szankciók illeszkednek a múlt héten a venezuelai kormány és több vezető caracasi politikus ellen elrendelt szankciókhoz. A hétfőn elrendelt szankciók értelmében Washington befagyasztja Maduro elnök valamennyi esetleges amerikai vagyonát, valamint megtilt a venezuelai elnökkel folytatandó minden kereskedelmi kapcsolatot. A közlemény leszögezi: a szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyek "törvénytelenül aláássák a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés alkotmányos szerepét, újraírják az alkotmányt és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre". A közlemény kiemelte azt is, hogy Maduro elnök annak ellenére tartott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, hogy azt a venezuelaiak és a világ demokratikus kormányzatai is elítélték, és "diktátornak" nevezte a venezuelai elnököt, aki ismételten megsértette az emberi jogokat, amikor erőszakot alkalmazott a tüntetők ellen.     
A szankciókat bejelentő közlemény leszögezi azt is, hogy "a széleskörű emberi jogi visszaélések mellett a Maduro-rezsim rosszul irányította a gazdaságot, és rendszerszintű korrupció jellemzi". Ugyanakkor a szankciók - amelyeknek meghozatalakor a pénzügyminisztérium konzultált a külügyi tárcával is - nem érintik a venezuelai olajipart, amely az ország fő bevételi forrása. 
    
A Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Mnuchin és McMaster nem kívánt arról szólni, hogy vajon várhatók-e további szakciók is. "Az elnök nem reklámozza előre a döntéseit" - fogalmazott Steve Mnuchin, de hozzátete, hogy eképzelhető további szankciók bevezetése az alkotmányozó gyűlés tagjai ellen. Amikor az egyik újságíró arról faggatta, hogy miért nem érintik a szankciók a venezuelai olajipart, azzal válaszolt: "minden megoldás az asztalon van".

Forrás: MTI