Trading

Jobban járnak az olajcégek az olcsó olajjal

NRGreport | 2017.08.03. 09:39

A nagy nemzetközi olajvállalatok több pénzt keresnek az 50 dollár körüli olajárakon, mint tették azt három évvel korábban, amikor még 100 dolláros szinten mozgott a nyersolaj hordónkénti ára – derül ki a Goldman Sachs számításaiból.

A működés egyszerűsítése, sztenderdizálása valamint az árcsökkenés miatt a teljes olajszektor újrapozicionálta magát az elmúlt években és ezáltal nagyobb pénztermelő képességre és a nyereség növekedésére tettek szert a 2013-14-es évekhez képest – vélik a Bloombergnek nyilatkozó Goldman Sachs-elemzők. 

A költségek csökkentése és a vállalati stratégiák újragondolása lehetővé tették a nagy olajcégek számára, hogy alkalmazkodjanak a tartósan alacsony olajárakhoz. A 100 dolláros szintek idején a nagy vállalatok előszeretettel költöttek óriásprojektekre, amelyek csak mostanában állnak termelésbe. Ezzel párhuzamosan ugyanezek a cégek drasztikusan csökkentették kiadásaikat és beruházásaikat is, amint az árak zuhanni kezdtek 2014 második felében. 

A Goldman Sachs számításai szerint a nagy európai integrált olajvállalatok az idei második negyedévben annyi pénzt termeltek, amellyel az osztalékokra és tőkekiadásokra fordított összegek 91 százalékát fedezni tudták. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégóriások közelítenek ahhoz a ponthoz, ahol az osztalékfizetést már teljes egészében a működésből származó bevételekből tudják biztosítani. 

A második negyedéves kedvező eredmények azt mutatják, hogy a korábbi költségcsökkentési intézkedések kifizetődtek. A nagy olajcégek rugalmasan váltottak földgázra, vagy a palaolaj-kitermelésre, ez pedig azt jelzi, hogy a piac szereplői alkalmazkodtak az 50 dollár körüli olajárakhoz és elfogadják, hogy az árak a korábban becsültnél jóval tovább maradnak ezen a szinten. 

Ennek szellemében nyilatkozott Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója is, aki szerint cége készen áll a tartósan alacsony olajárakra. Bob Dudley, a BP vezérgazgatója pedig kedden azt mondta, hogy nem számít nagy árváltozásra a közeljövőben és úgy tűnik, az évtized hátralévő részében az 50 dolláros szinthez kell igazítani a vállalat működését – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.