NRGreport
Menü

Megy az amerikai szén Ukrajnába

Az Egyesült Államok először szállíthat szenet Ukrajnába, annak a megállapodásnak köszönhetően, amelynek célja Kijev orosz energiafüggőségének csökkentése. 

Július elején az ukrán állami tulajdonban lévő Centrenergo és az amerikai Xcoal Energy & Resources kötött megállapodást, amelynek értelmében az amerikai fél 2017 végéig 700 ezer tonna szenet szállít Ukrajnába. 

Az első 85 ezer tonnás szállítmány várhatóan szeptember elején érkezik meg Ukrajnába, mondta július 31-én, a kijevi amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón Oleg Kozemko, a Centrenergo vezetője. A szénszállítmányok nagy segítséget jelentenek Ukrajnának a tél folyamán - tette hozzá. 

A tájékoztatón George Kent, a nagykövetség ügyvivője elmondta, hogy a megállapodás a két ország közötti élénkülő együttműködés jele, amelynek elsődleges célja Ukrajna Oroszországtól való energiafüggőségének csökkentése. 

Az amerikai szénszállításokról Donald Trump amerikai, és Petro Porosenko ukrán elnök tárgyalt először június 20-án, a Fehár Házban tartott találkozójukon. 

Az ukrán széntermelés drasztikusan visszaesett, mióta 2014 áprilisában Kelet-Ukrajnában kitört az ország és Oroszország közötti konfliktus. A Moszkva által támogatott fegyveres lázadók épp a szénben gazdag területeket tartják ellenőrzésük alatt. 

Az ukrán kormány márciusban felfüggesztett minden olyan áru- és nyersanyagszállítmányt, amely a lázadók által ellenőrzött területről, vagy oda irányul. Ezzel párhuzamosan az ukrán kormány olyan biztonságos és folyamatosan elérhető energiahordozó-forrás után nézett, amely lehetővé teszi az erőművi hálózat működtetését. Ezt a célt szolgálja az amerikai szénimport is - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com