NRGreport
Menü

Nemzeti Közművek: megdőlt az áramfogyasztási rekord

A fokozódó hőség miatt csütörtökön megdőlt az idei fogyasztási csúcs a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál. Az idei nyár legmelegebb hetében a Nemzeti Közművek ügyfeleinek napi fogyasztása több volt, mint amennyi villamos energiát egy 6000 fős településen használnak éves szinten, például a Bács-Kiskun megyei Izsákon. Idén január 11-én mérték ezt megelőzően a legnagyobb fogyasztást, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 8 fok alatt volt. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója felkészült a megnövekedett terhelésre, a fejlesztéseknek köszönhetően a legkorszerűbb berendezésekkel látja el az ügyfeleket villamos energiával.   

Az elmúlt napok egyre forróbb nappalai és éjszakái egy újabb kiugró áramfelhasználást hoztak. Augusztus 3-án az év legnagyobb fogyasztását regisztrálták az áramszolgáltató munkatársai 16.120 MWh-val, amely csaknem 300 MWh-val haladja meg a január elején regisztrált kiugró értéket, és majd 800 MWh-val több a 2016-os nyári fogyasztási csúcsnál. 

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál a tapasztalatok szerint egy átlagos nyári napon 12.500 MWh a fogyasztás. Ez a hazai összes áramfogyasztás több mint 12%-a. Munkanapokon magasabb, a hétvégén általában alacsonyabb a fogyasztás, ami elsősorban a hőségben nagy számban működő légkondicionáló berendezésnek köszönhető. Ebben az évben eddig a csúcsot egy január eleji nap jelentette, amikor a -8 fokos átlaghőmérséklet miatt nőtt meg a villamosenergia-igény. 

Bár nyáron, a tartós hőségben a klímaberendezések, ventillátorok és hűtőszekrények folyamatos használatával valóban megnövekszik a villamosenergia-fogyasztás, de ez általában rövid időszakokra korlátozódik. Télen a fűtési rendszerek keringtető szivattyúi és a rásegítő villamos fűtőtestek fogyasztása okozhatja a kiugró fogyasztást, de természetesen világításra is több villamos energiát fordítunk ilyenkor. Érdekes tapasztalat, hogy a fogyasztás növekedése nem esik teljesen egybe a hőmérséklet növekedésével illetve csökkenésével, hanem inkább kis csúszással követi azt.

Az utóbbi napokban az emelkedő átlaghőmérséklet miatt folyamatosan növekedett a villamosenergia-felhasználás. Az előző héthez képest már 14% feletti az emelkedés, így a hosszantartó hőség miatt a hétvégén akár újabb fogyasztási rekord is lehetnek. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója felkészült a megnövekedett terhelésre, a fejlesztéseknek köszönhetően a legkorszerűbb berendezésekkel látja el az ügyfeleket villamos energiával. A minőségi szolgáltatást az új beruházások mellett a hálózati berendezések folyamatos karbantartása szavatolja.

Forrás: NRGreport