Fenntarthatóság

Hatalmas lehetőség előtt Magyarország

NRGreport | 2017.08.07. 10:21

Immár az uniós szűrőn is átment a megújuló energiaforrásokat támogató új magyar program. Amennyiben kihasználnánk az ország adottságait és a piac nyújtotta lehetőségeket, úgy 10 éven belül akár a hőtermelés 30-40 százaléka is megújulókon alapulhatna.

Nemrég, július elején hagyta jóvá az Európai Unió a Magyarországon január elsejével életbe lépett megújuló villamosenergia-termelést támogató rendszert (Metár). A döntést régóta várta a szakma, hiszen tavaly év végétől megszűnt az eddigi kötelező átvételi rendszer, a KÁT. Ennek lényege az volt, hogy a piaci ár felett lehetett értékesíteni a megújuló energiaforrásokból előállított energiát. Erre nagy szükség volt, illetve van ma is, hiszen a jelenlegi árak mellett nem lehet gazdaságosan zöldenergia-projekteket megvalósítani (mint ahogy fosszilis vagy nukleáris projektet sem).

Éppen ezért nem meglepő módon a Metárnál is lesz a KÁT-tal megegyező rendszer, amibe a 0,5 MW alatti erőművek tartoznak majd. A fél és egy MW közötti termelők egyedi kérelmek alapján, míg az ennél nagyobb erőművek pályázati alapon egy árprémium támogatási rendszerbe tartoznak majd. Ezek az erőművek a szabad piacon értékesíthetik az áramot, azaz a prémium típusú rendszerben a termelőnek magának kell vevőt keresnie a villamos energiára. Ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint arra ösztönzi a termelőket, hogy a piaci árak változásához igazítsák a termelésüket, azaz lehetőség szerint akkor termeljenek, amikor arra nagyobb igény van: azaz alkalmazkodjanak a piaci kereslethez. Ezen felül kapnak a termelők egy árprémiumot, a két bevétel együtt pedig biztosítja a projekt megtérülését.

"Az első dolog, amit kiemelnék a Metárral kapcsolatban, hogy Magyarország láthatóan hitet tett a megújuló energiatermelés mellett, azaz egyértelművé vált, hogy hazánk energiastratégiájában fontos helye van a megújulóknak is" – mondta a Napi.hu érdeklődésére ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. alapító-vezérigazgatója. Pozitívumnak nevezte azt is, hogy ezáltal még ismertebb lehet a fenntarthatóság eszmerendszere: "Szokták mondani, hogy Magyarország kicsi ország, ám én úgy vélem, hogy senki sem elég kicsi ahhoz, hogy égve hagyja a villanyt" – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

További részletek a Napi.hu-n

Az NRGreport.com együttműködő partnere a Napi.hu.

  NRGreport
Címkék
#megújuló energia   #METÁR  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.