Fenntarthatóság

Nem a támogatott elektromos járművek a legnépszerűbbek Németországban

Végh Zsófia | 2017.08.09. 08:10

Rekordszámú elektromos jármű fogyott júniusban Németországban. Az elektromobilitás egyik európai éllovasa komoly anyagi támogatást nyújt az elektromos járművet vásárlóknak, azonban az jelentős növekedés nem kizárólag ennek köszönhető.

Több mint 4600 új elektromos járművet regisztráltak júniusban Németországban, ami rekord a helyi piacon – derül ki az Európai Alternatív Üzemanyag Megfigyelőközpont (EAFO) legfrissebb statisztikájából. A rekord elérése apropóján az EAFO megvizsgálta, hogyan alakult az elektromos járműpiac az országban még azelőtt, hogy elérhető lett volna állami támogatás. A német kormány tavaly április fogadta el az elektromobilitás felfutását támogató intézkedéscsomagját. A csomag 2019. december 31-ig érvényes, célja, hogy 2020-ra egymillió elektromos jármű kerüljön forgalomba. Tisztán elektromos járművek vásárlásához négyezer, hibridekéhez háromezer eurós támogatást nyújtanak legfeljebb hatvanezer eurós listaárig. A támogatás négyszázezer autó vásárláshoz jár. A szövetségi kormány összesen hatszázezer euró támogatást nyújt 2020-ig.  Tíz évig adómentességet élveznek azon magánszemélyek, akik 2015.december 31-ig regisztrálták járműveiket, és öt évig azok, akik 2020. december 31-ig teszik meg ezt. A cégek pedig adókedvezményben részesülnek elektromos cégautó vásárlásakor. A fuvarozó cégek kedvezményes adót fizetnek a villamos energiahasználatra, melyet elektromos járműveik töltéséhez/üzemeltetéséhez használnak (11,42€/Mwh 20,5€/Mwh helyett). A fentiek mellett a tisztán elektromos járműveknek ingyenes parkolás, külön parkolóhely jár, s a buszsávot is használhatják.

1. ábra

A támogatás indulása óta eltelt másfél év alatt valamennyi járműkategóriában nőtt az elektromos autók aránya. (1. és 2. ábra, a járműkategóriák jelölésének értelmezéséről a cikk végén tájékozódhat!) A legnagyobb ugrás az F-kategóriában (luxusautók) tapasztalható, ahol a Porsche Panamera eladásoknak köszönhetően idén júniusban 9,1 százalékra, rekordszintre ugrott az elektromos (hibrid és tisztán elektromos járművek is) autók aránya. Ugyanakkor, fontos megjegyezni, hogy az ebbe a kategóriába tartozó elektromos járművekre nem jár vásárlási támogatás – a növekedés a piaci bevezetéseknek tudható be. A kisautó és az MPV-kategóriában szintén jelentősen nőtt az elektromos járművek aránya, amit a szakemberek a BMWi3 és a Renault Zoe megnövelt hatótávolságával magyaráznak. Ezekre a modellekre már jár vásárlási támogatás. Szintén a támogatásnak, valamint a BMW 225xe Active Tourer modelljének tudják be, hogy az elektromos járművek aránya az MPV-szegmensen belül 1,5 százalékra nőtt. Az említett modell eladása 2017 első negyedévében az előző év azonos időszakával összevetve megháromszorozódott – írja az EAFO. A miniautó kategórián belül is megugrott a villanyautók aránya. Az ún. okos elektromos ajánlat bevezetésével ugyanis a 2013 óta kapható Volkswagen e-Up! modell eladása éves szinten duplájára nőtt. A felső-közép kategóriás járművek aránya nem változott: továbbra is három százalék körül mozog. A csökkenő Tesla S modell eladásokat a BMW 5-ös sorozat, valamint a Mercedes E-osztály modellek eladásai kompenzálják.

2.ábra

 

Ami a növekedési ütemet illeti, szinte minden kategória jól teljesített. (3.ábra). Az F-kategória mellett az MPV, az A- és a B-kategória produkált komoly növekedést. A SUV-ok aránya közel nyolcvan százalékkal, a bővülő modellkínálatnak köszönhetően nőtt.  Az E-kategóriában 47 százalékkal, a C-kategóriában 36 százalékkal nőtt az elektromos autók aránya. A D-szegmensbe tartozó elektromos autók és sportautók, az iparági trendeknek párhuzamosan, aluteljesítettek (hat százalékos növekedés). A vásárlók inkább a SUV-okat részesítik előnyben a szedánok és a sportkocsik kárára (például a Mercedes CLG sokakat hódított át a Mercedes C-osztálytól). A sportautók között egyedül a három éve elérhető BMW i8-asából értékesítenek nagy mennyiségben, bár ez annak is köszönhető, hogy a modellnek nincs új versenytársa – derül ki a statisztikából.

3. ábra

 

Európai járműkategória-besorolás:

A:  mini autó kategória

B:  kisautó kategória

C:  alsó-közepes (kompakt) autók

D:  középkategóriás autók

E:  felső-közép kategóriás autók

F:  luxusautók

S:  sportkocsi kategória

M:  crossover, hobbiterepjáró kategória

 J:  SUV, terepjáró kategória

 

Rövidítések:

BEV=tisztán elektromos jármű

PHEV=hibrid

PEV=elektromos járművek (valamennyi)

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.