NRGreport
Menü

Nőtt a CEZ nettó nyeresége az első fél évben

Az első fél évben 21 százalékkal 16,7 milliárd koronára (193,72 milliárd forint) emelkedett éves szinten a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a CEZ.

Az energetikai holding bevételei éves szinte az első hat hónapban két százalékkal 100,9 milliárd koronára (1170,44 milliárd forint) emelkedtek. A nyereség növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy az elmúlt hónapokban a CEZ eladta a tulajdonában lévő Mol-részvényeket, illetve a prágai Písnice lakónegyedben álló tömbházakat. A Mol-részvények eladásából 4,6 milliárd korona (53,36 milliárd forint), a lakások eladásából 1,1 milliárd korona (12,76 milliárd forint)nyeresége származott. 

Tekintettel az első hat hónap eredményére a CEZ menedzsmentje növelte eredményvárakozását. "Az idei egész évi adózott nyereséget 19 milliárd koronára (220,4 milliárd forint) becsüljük jelenleg" - nyilatkozta Martin Novák, a CEZ pénzügyi igazgatója. Az előrejelzés eddig 17 milliárd korona (197,2 milliárd forint) volt.

A CEZ az idén a tavalyi nyereség alapján 33 korona (383 forint) osztalékot fizetett ki részvényenként. Elemzők arra számítanak, hogy a jobb gazdasági-pénzügyi eredmény alapján a jövő évben 35 koronára (406 forint) emelkedhet az osztalék. A CEZ az első hat hónapban hagyományos forrásokból mintegy 31 terrawattóra áramot termelt. A társaság részvényeinek több mint 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van.

Forrás: MTI