NRGreport
Menü

A startupoknak nemzetközi piacokban érdemes csak gondolkodni

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2017-08-10 14:41

Egy közelgő nemzetközi energetikai innovációs verseny apropóján a hazai startup kultúráról és a nemzetközi piaci terjeszkedés korlátairól beszélgettek szakértők.

A lokálpatrióta szemlélet és az angyalbefektetők hiánya a két legfőbb szempont, amely a hazai startupok nemzetközi piacra lépését akadályozza – vélik az InnoEnergy Power Up verseny apropóján tartott háttérbeszélgetés szakértői. Az energiagazdálkodást támogató vállalat által kiírt verseny célja, hogy támogassa a globális üzleti potenciállal bíró energetikai vállalkozások piacra lépését. Tavaly két magyar csapat jutott el a döntőig, a kereskedelmi láncok hűtésére megoldást kínáló GreenerGizer, és a a Leap 15 perces mosógép feltalálói, közöttük Fischer Zoltán, aki durván három éve kezdett foglalkozni a fejlesztéssel. A vállalkozás ma a prototípus építésénél tart, ennek a finanszírozására pályáztak tavaly InnoEnergy versenyre. Minden beszélgetés egy-egy érdeklődővel, potenciális befektetővel sok tapasztalatot adott – mondta Fischer.  A csapat részt vett egy két részből álló felkészítőn. A résztvevőknek prezentációt kell tartaniuk a fejlesztésről, melyet szakértők értékelnek. Egyszerű, lényegre törő bemutatókat várnak. Nem minden koncepció eladható, de sokat tovább lehet fejleszteni – ebben segítette résztvevőket az InnoEnergy.

A versenyre jelentkezők száma nagy – akárcsak a befektetőket kereső vállalkozásoké -mégis kevés hazai startup jut el nemzetközi piacokra. Ennek egyik oka, hogy sok cég továbbra is hazai piacra fejleszt(ene), s nem veszi figyelembe a nemzetközi/uniós trendeket – mondta Fazekas Esztella, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. tudásmenedzsment központjának szakértője. Ez pedig elengedhetelen ahhoz, hogy európai uniós támogatásokért pályázzon egy cég – tette hozzá. A szakember szerint fejlődik a hazai startup közösség, egyre több cég érdeklődik a versenyek iránt. Mára megértettek, hogy a siker kulcsa nem csupán a fejlesztett technológia használhatóságán, hatékonyságán múlik, hanem azon is, hogy milyen jól kommunikálják ötleteiket. A versenyek másik előnye, hogy a befektetőkkel való kapcsolatfelvételt segítik, ám nemzetközi versenyeken az érett fázisban lévő cégek nagyobb eséllyel indulnak.  A szervezet rangos helyen szerepel a Horizon 2020 lehívásai között, s kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír nemzetközi egyetemekkel, társszervezetekkel. Az intézetben található laborok, eszközök mellett szakértők is segítik a vállalkozásokat prototípusok kifejlesztésében, akik követik a nemzetközi trendeket is – mondta Fazekas. 

Nem könnyíti meg a kezdő vállalkozások helyzetét, hogy hiányzik a nyugati országokban hagyományokkal bíró vállalkozói kultúra – mondta Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary alapítója, az EH Invest inkubátorház igazgatóságának elnöke. Az angyalbefektetői kör hiányát pótolja több kezdeményezés, például a Hiventures Inkubációs Befektetés konstrukciója, mely egységesen 9 millió forint tőkét kínál a vállalkozások számára. Fontos, hogy legalább régiós szinten építkezzenek a vállalkozások, s hogy együttműködjenek régiós partnerekkel – tette hozzá. 

A versenyre a jelentkezési határidő szeptember 11-e. A hazai elődöntőt október közepén, a nemzetközi döntőt novemberben tartják Budapesten.

 

 

 

 

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport