Trading

Kuba külföldi segítséggel erősíti olajkitermelését

NRGreport | 2017.08.16. 09:41

A Kubában működő kevés külföldi cégek egyike egy több mint 44 milliárd hordónyi olajtartalékkal rendelkező mező kitermeléséhez keres tőketámogatást. 

Az ausztráliai központú Melbana Energy bejelentette, hogy 2018-ban megkezdené a kubai szárazföldi területen található Block 9 mező kutatását és kitermelését. A terület teljes egészében a vállalat tulajdonában áll és termelés-megosztási megállapodással rendelkezik a kubai kormánnyal – írja az Oilprice.com

A cég már rendelkezik egy 1,41 millió dolláros ígérettel 178 millió darab közönséges részvényért cserébe, de ezen felül további 3,76 millió dollárhoz szeretne jutni a költségekhez. A cég a pénzt a kitermelési programhoz kapcsolódó előzetes kiadásokra fordítaná, de magát a kitermelést nem egyedül kezdené meg. 

A Block 9 mező a cég becslései szerint 1,18 és 44,15 milliárd hordónyi nyersolajkészletet rejt, de a legvalószínűbb mennyiség 12,7 milliárd hordó körül van. Ebből gazdaságosan mintegy 637 millió hordó termelhető ki. 

Kuba az elmúlt években nagy lendülettel kezdett olajipara fejlesztésébe. Három évvel ezelőtt az ország törvényt hozott a külföldi befektetésekről és ebben a külföldi cégek által fizetendő társasági adó mértékét 15 és 22,5 százalék között állapította meg, ráadásul a cégek a működésük első nyolc évében adómentességet élveznek. 

A Melbana adatai szerint a kubai olajkitermelés jelenleg napi 45 ezer hordó körül van, ami elegendő a belföldi fogyasztás 50 százalékának fedezésére. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.