NRGreport
Menü

Tíz éve rekorder az INA

Tíz éve az INA horvát olajipari vállalat vezeti a legnagyobb bevétellel záró horvát vállalkozások toplistáját - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap pénteken, az állami pénzügyi intézet (FINA) jelentésére hivatkozva.

A FINA nemrég közzétette az elmúlt tíz évben (2007-2016) legnagyobb bevételt termelő tíz horvát vállalat ranglistáját. Dobogós helyezést az INA-n kívül az állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) és a többségében német tulajdonban lévő Horvát Telekom (HT) ért el. A Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc - a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor leányvállalata - az évek során többször végzett a második helyen, ugyanakkor 2016-ban nem került rá a toplistára, mert nem készített éves pénzügyi beszámolót. 

A vizsgált időszakban az INA bevétele 24 milliárd kunáról (990 milliárd forint), 15,1 milliárd kunára (623 milliárd forint) csökkent, ami 37,1 százalékos bevételkiesést jelent. Ennek ellenére a horvát olajvállalt mindvégig a ranglista első helyét foglalta el - olvasható a lapban. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

A 2016-ban a legnagyobb nyereséggel záró horvát vállalkozások toplistájára a Lidl Hrvatska és a Kaufland Hrvatska is felkerült. 

2007-től 2016-ig a legnagyobb előrelépést a Lidl érte el. Míg 2007-ben a ranglista mindössze 107. helyét foglalta el, addig 2016-ban a 7. helyre tornázta fel magát. 

A FINA elemzése szerint Horvátországban a vállalakozások összbevételének 14,7 százalékát tette ki a 2016-ban első tíz helyen végző cég bevétele.

Forrás: MTI