Trading

Új orosz módszer a palaolaj kitermelésére

NRGreport | 2017.08.18. 09:08

Orosz tudósok és olajipari szolgáltatócégek azt állítják, hogy kidolgoztak egy újfajta módszert, amellyel hatékonyan lehet helyettesíteni az úgynevezett hidraulikus repesztéses (fracking) olajkitermelési eljárást. 

A RIA Novosztyi hírügynökség a Tyumeni egyetemre hivatkozva arról számolt be, hogy orosz tudósok új eljárást dolgoztak ki, az úgynevezett termokémiai gázrepesztéses eljárást, ami a hidraulikus repesztés egy működőképes alternatívája lehet – írja az Oilprice.com

A hidraulikus repesztéses eljárás során a sziklarétegek parányi repedéseit kémiai anyagok nagy nyomású befecskendezésével tágítják ki, míg az új eljárás kémiai reakciókat indít be az olajat tartalmazó kőzetrétegekben. A kémiai reakció hő és gáz kibocsátásával jár, ami megkönnyíti a kitermelést és a termelékenységet is jelentősen javítja – vélik a kutatók. 

Konsztantyin Fjedorov, a Tyumeni Egyetem Fizikai és Technológiai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az olajkutak így megnövelt hatékonysága 300 és 1000 napon keresztül fenntartható. A kitermelés pedig akár a korábbi hatszorosára is nőhet, de a tesztek azt mutatták ki, hogy ennél jóval nagyobb termelésbővülés is bekövetkezhet. 

Az új módszerrel működő első olajkúton idén szeptemberben kezdődhet a próbatermelés. A tesztüzemet a Rosznyeft egyik leányvállalata végzi majd. Amennyiben az első kísérletek sikeresek lesznek, további orosz olajcégek is kipróbálják a módszert – írja az Oilprice.com.   

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.