NRGreport
Menü

LNG-konferencia lesz Budapesten

Trading | Végh Zsófia | 2017-08-28 11:38

Komoly átalakuláson megy keresztül a globális LNG-piac. A folyamatban Európa, a világ egyik legnagyobb gázpiaca meghatározó játékos, s Kelet-Közép-Európa is fontos szerepet játszik. Arra, hogy pontosan milyen hatással lehet a régió a dinamikusan növekvő LNG-piacra, s milyen üzleti potenciállal bír, a Budapest LNG Summit próbál választ adni, melyet október 16-17 rendeznek Budapesten.

Európa földrajzi helyzete és gázpiaci adottságai miatt stratégiai jelentőségű a dinamikusan növekvő LNG-piacon. A kontinens nem csak jelentős importkeresletének, de átlátható és likvid gázpiacának is köszönheti, hogy a globális LNG-kínálat egyik fontos célpontja. A kontinens ún. last resort piac – ide irányulnak azok a szállítmányok, melyeket máshol nem tudnak értékesíteni, itt azonban transzparens és jól működő gáztőzsdéknek köszönhetően igen. Az, hogy éppen mennyi LNG érkezik Európába, a fő felvevő régiók relatív gázáraitól függ. Hagyományosan az ázsiai piacokon érhetők el a legmagasabb árak, ám idén nyáron Fukushima óta nem látott mértékben közelítettek egymáshoz az európai és ázsiai árak. Az európai LNG import többéves csúcsot döntött – a hideg tél miatt (is) alacsony szintre esett tárolói készleteket is részben ezekből töltötték fel.

A meglévő és épülő vezetékes, valamint cseppfolyósított gáz infrastruktúrája is növeli Európa vonzerejét. Számos újragázosító létesítmény, gázvezeték és tároló áll rendelkezésre, ami akár a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű LNG fogadására is alkalmassá teszi. Az infrastruktúra azonban régiónként eltérő mértékben épült ki, s ez korlátozza az egyes országok LNG-felvevőképességét. Nyugat-és Dél-Európában megfelelő a helyzet, Közép-Kelet-Európában hiányos a rendszer. A régió stratégiai jelentősége már csak fekvése miatt sem elhanyagolható. Az, hogy pontosan milyen szerepet játszik majd a globális és európai LNG-piacon, s hogy milyen üzleti potenciállal bír majd, húsz ország több mint ötven szakembere, közöttük fejlesztőcégek, finanszírozók, szabályozó hatóságok vezetői vitatják meg a Budapesti LNG Summit-on októberben 17-18-án. A konferencián szó lesz a horvát Krk-szigetre tervezett LNG-terminálról, mely döntő hatással bír a régió és Magyarország piaci pozíciójára. Az eseményen a régóban már működő terminálok vezetői is megszólalnak, például a litván Klaipėdos Nafta globális LNG-projektjeiért felelős Mindaugas Aleska vagy a Novatek igazgatósági tanácsának alelnöke, Mark Gyetvay, aki a legjelentősebb orosz LNG terminál, a Yamal projektfelelőse.

A horvátországi létesítmény épülése évek óta tolódik, idén azonban történt előrelépés: 2019-re egy vízen úszó (floating) terminál átadást ígéri Horvátország. A hagyományos létesítményekkel szemben a floating terminál gyorsabban elkészül és rugalmasabb, mobilis – gyakorlatilag egy hajó, melyen az újragázosító üzem található. A kutatómunka (tesztfúrások, tengerfenék felmérése) befejezését szeptemberre ígéri a projektért felelős Croatian LNG.  Számos vizsgálat már korábban lezajlott, ismételt elvégésükre a koncepcióváltás miatt volt szükség – nyilatkozta Goran Francic, a Croatian LNG ügyveztő igazgatója, a Budapest LNG Summit egyik előadója. A cég egy ún. open season eljárás indítását is bejelentette, mely során az igényeket mérik fel. Az első körben érdeklőket és a várható keresletet vizsgálják, a második körben kötelező érvényűvé válnak az ajánlatok, melyekből a terminál beruházási költségeinek egy részét fedezik. A terminál építésre szintén kétkörös tendert írtak ki – hasonló elv mentén. A második kör a tervek szerint szeptember végén indul, miután a horvát energiahatóság a beérkezett igények alapján meghatározza a jövőbeni árakat.

A terminál építése azonban önmagában kevés. A Horvátország és Magyarország közötti vezetéken – a horvát oldalon – ma a technikai feltételei még nincsenek meg az exportálásnak, ez további beruházást igényel. A cseppfolyós gázterminál megépítésének uniós támogatásáról - a Connecting Europe Facility alapból - februárban született döntés: az Európai Bizottság a terminál építését 102 millió euróval támogatja. A magyar-horvát gázvezeték kétirányúsításáról pedig június végén írtak alá szándéknyilatkozatot a felek. Ez azért is fontos lépés, mert a határkeresztező tarifák is nagyon magasak, olyannyira, hogy bizonyos számítások szerint, ha a vezeték működne, akkor sem fogadna Magyarország gázt horvát irányból. 

A régió északi felén található LNG-terminálok történetében szintén mérföldkő az idei nyár: a litván és lengyel létesítményekbe először érkezett LNG-szállítmány az Egyesült Államokból. A lengyel Swinoujscie terminál az amerikai Cheniere Energy készleteit fogadta – a vállalat stratégiájáért felelős alelnöke, Andrew Walker szintén előad a budapesti konferencián.

Az észak-déli gázfolyosó északi végén is van még mit fejleszteni. A lengyelországi terminálba érkező LNG jelentős részét az ország saját fogyasztásának fedezésére használja fel, hogy így az orosz gáztól való függőségét csökkentse. Ráadásul a déli irányba tartó vezetékhálózat szintén hiányos, a lengyel-szlovák összeköttetés csak papíron létezik.

Ha a szükséges fejlesztéseket még időben meglépi, Európa tovább növelheti súlyát a világ LNG készleteinek meghatározó piacaként. Kérdéses persze, hogy milyen áron érdemes LNG-vásárolnia, s az új forrás milyen hatással lesz a meglévő szerződésekre. A fenti kérdéseket, valamint a piac közép és hosszú távú kilátásait is elemzik szakemberek a régió első kifejezetten az LNG piaccal foglalkozó nemzetközi konferenciáján, október 16-17-án, a Budapesti LNG Summit-on.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport