Trading

Felemás félévet zárt az Alteo

NRGreport | 2017.08.29. 07:38

Az Alteo csoport 27 százalékkal, 8,635 milliárd forintra növelte árbevételét az idei első fél évben a tavalyi első fél évihez képest, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) ugyanakkor 29 százalékkal, 1,645 milliárd forintról 1,173 milliárd forintra csökkent – derül ki a társaság BÉT honlapján hétfőn közzétett jelentéséből.

A nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint összeállított konszolidált jelentés szerint az árbevétel bővülése lényegében minden szegmensben megfigyelhető, jelentős mértékben új ügyfelek, megbízások megszerzésének köszönhetően. 

A cégcsoport működési eredménye 1,089 milliárd forintról 889 millió forintra mérséklődött, adózás utáni, azaz nettó eredménye pedig 587 millió forint lett a 2016 első félévében realizált 711 millió forint után. Az EBITDA az árbevétel 27 százalékos bővülése ellenére – elsősorban a január-februári extrém időjárás miatt – mérséklődött a tavalyi évhez képest. 

A cég befektetői prezentációja szerint a tavalyi kiemelkedően jó évhez képest az idei első fél év átlagosabban sikerült az eredményesség terén, ugyanakkor az árbevétel jelentős növekedése és a megkezdett befektetések biztosítják az Alteo növekedési stratégiájának fenntarthatóságát.

Az Alteo csoport tevékenységének fókuszában idén főképp a 2016 negyedik negyedévében megvalósított sikeres részvénykibocsátásból, továbbá a nyereséges működésből származó jelentős forrás folyamatos és megfelelő megtérülést biztosító – a 2016-2018-as stratégiának megfelelő – befektetése, valamint a meglévő portfólió optimális üzemeltetése, a jelenlegi eszközportfólió 2 milliárd forint körüli éves EBITDA termelő kapacitásának fenntartása, a jövőbeli növekedés megalapozása áll – tartalmazza a jelentés. 

A beruházások 2017-ben elindultak, de a befektetett eszközportfólió még nem változott jelentősen 2016 végéhez képest, a beruházások tőkeigényes szakasza még nem kezdődött meg. A cégcsoport 2017 augusztusáig több mint 11 milliárd forint értékű befektetési projekt megkezdéséhez kapott igazgatósági jóváhagyást. 

Az Alteo vezetésének véleménye szerint a társaság féléves eredményei alapján továbbra is jó esély van arra, hogy a meglévő portfólió eredményessége éves szinten elérje a megelőző időszakok átlagát. A meglévő portfólió első fél évi eredménye a társaság vezetése által elvárt sávban alakult. Az EBITDA-termelő kapacitás további növekedéséhez elsősorban a 2017-ben megkezdett befektetések stratégiában foglalt feltételek szerinti folytatására, további megvalósítására van szükség.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek, a papír hétfői záróára 4780 forint volt, az elmúlt egy év alatt a legmagasabb ára 5200 forint, a legalacsonyabb 4250 forint volt.

  NRGreport
Címkék
#ALTEO  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.