NRGreport
Menü

Harvey az OPEC számára is katasztrófa

A korábban vártnál jóval hosszabb ideig tarthat, mire az amerikai olajszektor teljesen magára talál a Harvey hurrikán okozta pusztítás után. A finomítói, szállítói kapacitások csökkenése, valamint a kereslet visszaesése miatt pedig az OPEC terve is borulhat. 

A Harvey hurrikán ugyan a legutolsó hírek szerint trópusi viharrá szelidült, de továbbra is nagy esőzésekkel pusztít nemcsak Texasban, hanem már Louisiana államban is. A hurrikán miatt több olajfinomító is kiesik a termelésből, köztük a legnagyobb ilyen létesítmény az Egyesült Államokban. 

A vihar elvonulta után az olajiparra leselkedő legnagyobb fenyegetést éppen a finomítók és az olajvezetékek hosszabb távú kiesése jelenti - véli a Goldman Sachs. A probléma ráadásul sokkal súlyosabb, mint amennyire akár csak a hét elején látszott, ugyanis a vihar Port Arthur felé halad, ami szintén nagy finomítói központnak számít. Az itt működő legnagyobb amerikai finomító szerdán teljesen leállt, ezzel napi 600 ezer hordónyi olaj esett ki a rendszerből - írja az Oilprice.com

A Goldman adatai szerint az összes leállított finomító kieső kapacitása szerdán elérte a 3,9 millió hordót naponta, igaz ugyan, hogy a termelési kiesés jelenleg napi 1 millió hordó alá esett. Ráadásul Houston és Corpus Christi mellett további fontos kikötőket is bezártak a pusztítás miatt. 

A bankház szerint ennél is aggasztóbb, hogy a majdani újraindítás és a károk helyreállítása hosszú folyamat lesz. A legtöbb finomítót ugyan kontrolláltan állították le, akad olyan létesítmény, amelyet teljesen elöntött a víz, amit azt jelenti, hogy az okozott kár mértéke sem tudható még. A korábbi Rita és Katrina hurrikánok tapasztalataiból kiindulva a Goldman azt valószínűsíti, hogy a megrongálódott, napi 4 millió hordónyi finomítói kapacitás 10 százaléka még hosszú hónapokig nem állhat újra termelésbe.

Az így kieső finomítói kapacitás azt is jelenti, hogy a kitermelés sem állhat vissza teljes egészében még jó ideig. Ezen felül az olajvezetékek és a tárolók sem működhetnek a korábbi szinteken. Az amerikai olajiparnak tehát hosszan tartó leállásokkal kell számolnia. 

S míg érthető okokból az amerikaiak számára a leállások elsősorban az üzemanyagárak miatt fontosak, a finomítók kiesése a nyersolaj keresletére is hosszú távon kihat majd. A Goldman szerint az ellátási gondokat bőven ellesúlyozza majd az, hogy a helyi kereslet is jelentősen visszaesik a következő hetekben. A bankház szerint a régió kereslete napi 700 ezer hordóval csökken majd a katasztrófát követő első hónapban. 

Ez pedig az OPEC számára is komoly gondokat okoz. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének ugyanis a hurrikán hatásai miatt a korábbinál is enhezebb dolga lesz, ha egyensúlyba szeretné hozni a piacot - vélik a Barclays elemzői. Az OPEC közel egy éve küzd azzal, hogy valamiképpen elérje az amerikai olajkészletek csökkentését. Most viszont a finomítói kapacitások jelentős csökkenésével az amerikai tározók rövid időn belül újra megtelhetnek. Ez, kiegészülve a kereslet csökkenésével, azt jelentheti, hogy az OPEC piackiegyenlítési tervei tovább csúsznak. Ezt egyébként már maga a szervezet is sejtetni engedte, amikor azt közölte: elképzelhető, hogy a tavaly novemberben bevezetett és idén kilenc hónappal kiterjesztett termeléskorlátozást meghosszabbítják. 

Forrás: Oilprice.com