NRGreport
Menü

Az Észak-Dél irányú gázszállítást szorgalmazzák

A kelet-közép-európai térségben  a csak kelet-nyugati irányú gázszállítás hátrányt jelent - mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke kedden a dél-lengyelországi Krynicában, az ottani nemzetközi gazdasági fórum Három Tenger kezdeményezésről tartott pódiumbeszélgetésén.

A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő országok gazdasági érdekeit összehangoló kezdeményezés a bizalomépítést szolgálja a térségben - hangsúlyozta Latorcai János. Emlékeztetett többek között a Három Tenger infrastrukturális fejlesztéseire, és hangsúlyozta: a projekt nem az Európai Unió ellen irányul, hanem "alapvetően lényeges kezdeményezése kell, hogy legyen" Európának. Az energetikai fejlesztésekről úgy vélekedett: a kelet-közép-európai régió elsősorban a gázszállítások terén szenved hátrányt, "hiszen ezek teljes egészében csak a kelet-nyugati vonalon valósulnak meg". Nagy mértékű biztonságot jelentene Európa ellátásában, ha "valóban megszületnének azok a megállapodások, amelyek elsősorban az amerikai palagázszállításokra vonatkoznak" - tette hozzá. Ezek megvalósíthatóságát illetően azonban az Országgyűlés alelnöke - felidézve egyes hasonló korábbi, meg nem valósult projekteket - óvatosságra intett. A közúti, vasúti közlekedési infrastruktúráról beszélve, Latorcai rámutatott: Magyarországon kormányzati döntés alapján 2020-22-ig valamennyi magyar autópálya a határig el fog jutni, korszerűsítik a vasúti vonalakat, és újakat - például a belgrádi útvonalon - is megépítenek.

Piotr Naimski, a lengyel miniszterelnöki hivatal energiabiztonságért felelős államtitkára arról számolt be, hogy Varsót a Három Tenger másik kezdeményezője, Zágráb arról biztosította: két éven belül működésbe hozzák a gázkikötőt Krk szigetén. Naimski emellett rámutatott: tervezik a Balti-tenger alatt Lengyelországba norvégiai gázt szállító vezeték megépítését, így "a legközelebbi években megvalósul a gázszállítási diverzifikáció".

Az észak-keleti tengelyen fejlesztendő infrastrukturális összeköttetések szükségességét húzta alá a pódiumbeszélgetésen Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára is. Krzysztof Szczerski úgy vélekedett, hogy a Három Tenger keretében folytatott együttműködés értelmét már nem kell politikailag bebizonyítani, hiszen az országcsoport Donald Trump amerikai elnök részvételével megtartott varsói csúcstalálkozója látványos siker volt. A többsebességes Európa terveire rámutatva feladatnak nevezete viszont azt, hogy a projekt hozzájáruljon Európa egységéhez, mivel "a legjobban a közép-kelet-európai térség veszítene, ha az Európai Uniót belső határok osztanák újból ketté".

Krynicában kedden kezdődött meg a "közép-európai Davosnak" is nevezett háromnapos konferencia, amelyet idén 27. alkalommal tartanak meg, mintegy 60 országból érkező közel 3 ezer politikus, üzletember és szakértő részvételével. A pódiumbeszélgetést a szejm által Krynicában rendszeresen megrendezett, Kárpátok Európája elnevezésű, a közép- és kelet-európai országok gazdasági, politikai, kulturális és önkormányzati együttműködéséről szóló konferencia keretében tartották meg.

Forrás: MTI