NRGreport
Menü

Irma csak a keresletet vághatja haza

Óriási különbség lehet a Harvey hurrikán és a még csak lecsapni készülő Irma olajkereskedelmre gyakorolt hatása között. Míg Harvey a keresletet és kínálatot is visszavágta, Irma csak a keresletet csökkentheti, ha elér Floridába.

Csütörtökre a Mexikói-öbölben a Harvey hurrikán miatt leállított finomítói kapacitás felét újraindíthatják, csökkentve a trópusi vihar miatt keletkezett amerikai benzinhiányt. A napi 4 millió hordónál nagyobb finomítói kapacitás felét állították le a trópusi vihar miatt, de a jelentősebb üzemeket már visszaállították a termelésbe a texasi Corpus Christiben és Houstonban. Az ExxonMobil Baytown telepehelye is dolgozik már, ami a második legnagyobb finomító az országban. A Valero Energy két finomítót indított újra Corpus Christiben, illetve Texas Cityben, s Port Arthurban lévő üzeme is hamarosan munkába áll. Az ország legnagyobb - napi 600 ezer hordó olajat feldolgozó - Motiva finomítója egyelőre nem termel, de hamarosan újraindítják. Ezeket számbavéve jósolta a Goldman Sachs, hogy csürtörtökre a becsukott finomtói kapacitás fele megint rendelkezésre áll majd.

De mi van a többiekkel - teszi fel a kérdést elemzésében az Oilprice cikkszerzője. Becslések szerint szeptember közepéig legalább napi 1,4 millió hordónyi feldolgozói kapacitás zárva marad, s a befektetési bank értékelése szerint az elhúzódó hatások 40 millió hordóval lökik meg az amerikai olajkészleteket, nyomást gyakorolva a piacra. A finomítók gyors újraindítása miatt a Goldman Sachs arra számít, hogy a Harvey utáni első hónapban a kereslet naponta 600 ezer hordóval esik vissza a korábban becsült 750 ezer hordó helyett.

A befektetési bank szakértői szerint a Harvey hurrikán erősebb hatást gyakorolt a keresletre, mint a kínálatra. Másképpen megfogalmazva, a vihar utáni első hónapban az olaj iránti kereslet napi 600 ezer hordóval csökken, miközben a kínálat "csak" 400 hordóval mérséklődik, ami tehát kínálati nyomást jelent, a tőzsdén a "medve-effektust" erősíti.

Bonyolultabban alakulhatnak a hatások az elkövetkező napokban, amikor a talán legpusztítóbb, jelenleg 5-ös kategóriába sorolt, helyenként közel 300km/h sebességgel száguldó vihar közelít Puert Rico, Kuba, Dél-Florida, s talán a Mexikói-öböl partjaihoz. Az Irma hurrikán a valaha mért legerősebb trópusi viharrá válhat az Atlanti-ócánon, amelynek útvonala a cikk írásakor nagyon bizonytalan, de számos forgatókönyv szerint Dél-Floridát is érinteni fogja. 

Ha ez bekövetkezne, az Irma hurrikán energiaszektorra gyakorolt hatása, szinte kizárólag a keresleti oldalon jelentkezne, Floridában ugyanis nincsenek jelentősebb olajtermelési és -finomítási kapacitások, ezért szinte nulla hatással lenne a kínálati oldalra. Annak nagyon kicsi az esélye, hogy Irma a Mexikói-öböl felé fordulna, aminek viszont katasztrofális következményei lennének a tengeri fúrótornyokra, az időjárási előrejelzések többsége arról szól, hogy a hurrikán a keleti parton észak felé fog haladni.  

Harvey abban is különbözött, hogy az Egyesült Államok negyedik legnépesebb, 2,2 millió lakosú városára Houstonra csapott le, s körülbelül félmillió autót vont ki egy időre a forgalomból, amellett, hogy az olajipari kapacitások felét kényszerítette időleges leállásra. Irma, ha eléri Dél-Foridát, az olajkeresletet szerényebb mértékben vetheti vissza anélkül, hogy a kínálatra hatást gyakorolna.

Forrás: Oilprice