NRGreport
Menü

Kína a benzines és dízelautók betiltására készül

A világ legnagyobb személyautópiacán hamarosan megtilthatják a fosszilis üzemanyagokkal hajtott járművek gyártását és értékesítését.

A kínai kormány élénk figyelemmel kíséri azokat az országokat - ilyen India, Nagy-Britannia, Franciaország, és Norvégia -, melyek már bejelentették, hogy bizonyos időponttól fogva betiltják a benzines és dízel személyautók forgalmazását - írta a CNN. Konkrét szabályozás még nincs a kínai tilalom életbelépéséről, de a menetrend már elkészült, állítja a kínai alelnök, Xin Guobin. Mint fogalmazott: az autógyártóknak szükségük van arra, hogy stratégiájukat képesek legyenek a változó helyzethez igazítani - idézte a kínai Xinhua hírügynökség. A kínai adminisztráció eddig is ártámogatásban részesítette az elektromos és hibrid járművek vásárlóit, akár az autó árának felét kifizetve - idézte egy pénügyminisztériumi tisztviselő szavait a hírügynökség.

A kínai szándék természetesen igen jó hír az elektromos autók gyártóinak. Már jelenleg is több tucat elektromos modell van forgalomban a világ második legnagyobb gazdaságával bíró országában. A vezető autógyártók, mint a General Motors, a Ford, és Volswagen pedig elkötelezték magukat, hogy e-járműveket fejlesszenek Kínában. A helyi piacot amúgy a hazai gyártók dominálják, a BAIC, a BYD, amelyek agreeszív módon terjeszkednek. Hétfőn a BYD részvényeinek ára Hongkongban 6 százalékkal emelkedett a hír megszellőztetését követően.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint tavaly a világon eladott 753 ezer elektromos autó több mint 40 százalékát Kínában értékesítették, darabszámban több mint kétszeresét az Egyesült Államok forgalmának. Persze az ázsiai országban is a járműértékesítés zömét a benzines és dízelautók teszik ki, a Kínában tavaly forgalmazott 28 millió gépkocsi 1 százaléka volt elektromos. Mindenesetre a kínai kormány azt szeretné elérni, hogy 2020-ra 5 millió e-autó közlekedjen az utakon.

Forrás: CNN