NRGreport
Menü

Újra a MOL-részvényekre irányulhat a befektetők figyelme

Elemzés | V.Zs. | 2017-09-12 13:31

Kiváló félév után megemelte várakozásait a MOL, mely középtávú terveinek megfelelően újabb stratégiai beruházást hajtott végre. A szeptember végén záruló részvény felaprózás miatt a nemzetközi befektetők figyelme ismét MOL-ra irányulhat.

A vártnál jóval kedvezőbb eredményeket ért el a MOL második negyedévben, mellyel együtt kiváló első félévet zárt – írja legfrissebb elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. Ezt követően felfelé módosította második félévre vonatkozó előrejelzését. A társaság 2,0+-ról 2,3+-milliárd dollárra növelte EBIDTA várakozásait, mivel a félév során már elérte a korábbi célszint 65%-át.

A CAPEX a félév során csupán 360 millió dollárt tett ki, így az egyszerűsített FCF 940 millió dollárra emelkedett, amely már most meghaladta a korábbi célkitűzését. A MOL ezért FCF várakozásait is megemelte, legalább 1,3 milliárd dollárra, a tőkeberuházások mértéke így a korábbinál körülbelül 200 millió dollárral lehet kevesebb. A jóval nagyobb szabad cash-flow termelés nyomán osztalékot is emelhet a cég, de akvizíciós vagy saját részvényvásárlás sem kizárt.

2030-as stratégiájának megvalósításával is jól halad a cég – írja az Equilor. A Fogyasztói Szolgálatások terület a második negyedévben újra rekordot döntött – a csoportszintű eredmény 15%-át tette ki, ami megfelel a stratégiában vázolt célkitűzésnek. A cég várakozási szerint az üzletág EBITDA-ja 300 millió dollár fölé emelkedhet, ami a második negyedévhez hasonló erős harmadik negyedéves teljesítménnyel elérhető lehet.

A stratégia másik komoly pillére a petrolkémiai tevékenység erősítése. A társaság a már meglévő etilén, propilén és butadién mellett a poliolgyártás felé nyit. Az ehhez szükséges technológiák alkalmazásáról a MOL szerződét kötött az EVONIK IP és thyssenkrupp Industrial Solutions-al júliusban. A mintegy egymilliárd dolláros ügylet a következő öt év legnagyobb organikus beruházása lesz, illeszkedik a 2021-ig tartó közel kétmilliárd dolláros beruházási keretbe.

A SßP júliusban stabilról pozitívra javította a MOL adóbesorolását, továbbra is befektetésre nem ajánlott kategóriában, BB+-on tartva. A kilátás javítás a felminősítés előszobája, hiszen egyedül a SßP tartja bóvli kategóriában a MOL-t. Ehhez azonban szükség van többek között az INA kérdés rendezésére. A MOL továbbra is hajlandó az INA csomag értékesítésére, melynek létrejötte látszólag a horvát kormány szándékán múlik. Érdemi előrelépés még nem történt, ám érzékelhető némi pozitív változás – Horvátország tanácsadót választ, aki segítheti az INA részesedés visszavásárlásának folyamatát. A MOL árfolyamára elsődlegesen az INA eladása lenne hatással, mint az ahhoz köthető lehetséges felminősítés – véli az Equilor.

Az áprilisi közgyűlésen a részvények nyolcadolásáról döntött a cég. A részvények felaprózása várhatóan szeptember végén fejeződik be, ez ismét a papírokra irányírthatja a nemzetközi befektetők figyelmét. A 3000 forint körüli MOL papírok a kisbefektetők számára is vonzóvá válhatnak. A befektetési tanácsadó szerint következő időszakban egy jó gyorsjelentés valamint az INA ügy rendezése javítana még a befektetők megítélésén.

Az Equilor emelt a MOL célárfolyamon: a korábbi 23 005 forintról 26 140 forintra módosította azt, továbbra is vételi ajánlás mellett. 

V.Zs. | Forrás: NRGreport, Equilor Befektetési Zrt.