Vállalatok

A Roszatom aktívan részt vesz az ITER-projektben

NRGreport | 2017.09.13. 10:12

A Roszatom amellett, hogy megosztja technológiai eredményeit, ITER-nek köszönhetően a projekt többi résztvevőjével együtt hozzáfér az a külföldi fejlesztésekhez is.

Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója Bernard Bigot-nak, az ITER vezérigazgatójának meghívására 2017. szeptember 11-én felkereste a franciaországi Cadarache-ban épülő nemzetközi termonukleáris reaktort, az ITER-t.

A látogatás apropója, hogy az ITER-projekt a tényleges megvalósulás szakaszába lépett. A projekt előrehaladása nemcsak az építési területen, hanem a részegységek és alkatrészek, köztük az orosz komponensek beszállítását illetően is érzékelhető.

„A fúziós energia óriási tudományos-technológiai lehetőséget nyit az emberiség előtt, ezért Oroszország, amely egyedülálló tapasztalattal rendelkezik mind a maghasadás, mind a fúziós energia kutatása terén, alapvetően járul hozzá a projekt megvalósításához. Érdemes megemlíteni, hogy a projekt alapját képező tokamak berendezés orosz találmány” – hangsúlyozta a Roszatom vezetője.

Oroszország az ITER számára kulcsfontosságú részegységeket és számos más, magas technológiai szintet képviselő berendezést szállít. Az orosz beszállítók összesen 25 rendszert biztosítanak az ITER-hez, köztük szupravezetőket, valamint girotronokat, azaz nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzást előállító eszközöket, védelmi és diagnosztikai eszközöket. A Roszatom amellett, hogy megosztja technológiai eredményeit, ITER-nek köszönhetően a projekt többi résztvevőjével együtt hozzáfér az a külföldi fejlesztésekhez is.

„Oroszország mindig is olyan példaértékű partnere volt az ITER-nek, amely kötelezettségeit teljes mértékben, határidőre teljesíti” – jelentette ki Bernard Bigot, az ITER vezérigazgatója a találkozó után.

Oroszország részvétele az ITER-projektben bepillantást enged a technológia távlataiba, illetve lehetővé teszi a jövőbeni projektek számára, hogy a tudományos-technikai bázisuk már a jelenben létrejöhessen.

„Az ITER számára tervezett és gyártott berendezésekkel Oroszország két fontos feladatot is teljesít. Egyrészt a projekt további megrendelést hoz a Roszatom vállalatai számára, lehetővé téve új termékek fejlesztését és különleges kompetenciák elsajátítását. Másrészt a kutatások eredményeként bővül az orosz atomenergetikai ipar tudományos potenciálja is. Az ITER Oroszország számára fontos abból a szempontból is, hogy a gyakorlatban lehet kipróbálni a holnap és a holnapután energetikájának megoldásait növelve Oroszország szerepét a világ technológiai piacán” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov Cadarache-ban tett látogatásának eredményét összegezve.

A nemzetközi kísérleti fúziós reaktor létrehozásán 35 ország, köztük az EU 29 tagállama, az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Oroszország szakemberei munkálkodnak. A fúziós reaktor indítását 2025-ben tervezik. Alekszej Lihacsov franciaországi látogatása során találkozott Daniel Verwaerde-dal a francia Atom és Megújuló Energetikai Biztosság (CEA) főigazgatójával és társaságában felkereste a Jules Horowitz kísérleti reaktort – tudatta közleményben a társaság.
 

  NRGreport
Címkék
#ITER   #magfúzió   #Roszatom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.