NRGreport
Menü

Mi lesz az amerikai széniparral? - infografika

A Knoema.com infografikáján az 1949 óta hivatalban lévő amerikai elnökök alatt mért széntermelési adatokat követheti nyomon. Trump hivatalba lépése után az egyik legfontosabb intézkedés a szénipart sújtó korlátrozások eltörlése volt, de kérdés, hogy ez mennyiben változtatja meg az eddigi csökkenő trendet. 

Idén márciusban Donald Trump, amerikai elnök aláírta az energiafüggetlenségről szóló elnöki rendeletét, amelyben arra kérte az amerikai környeztvédelmi ügynökséget, hogy gondolja újra Barack Obama Tiszta Energia Tervét. A Trump-adminisztráció szakértői szerint az alternatív enrgiaforrások szövetségi támogatásának megszüntetésével és az amerikai gazdaság megújulókra való átállításának késleltetésével az Egyesült Államok költségvetése 18 százalékkal csökkenthető lenne. 

Trump szerint ez a lépés történelminek nevezhető, hiszen elhárít minden korlátozó rendelkezést az amerikai ipar elől, ez pedig új mukahelyek teremtését hozza maga után. Az elnök ezzel a munkahelyek számának bővülését nem a megújulókhoz, hanem a széniparhoz szeretné kötni. 

Kétségtelen, hogy Obama elnöksége idején az amerikai szénipart komoly szabályozói nyomás sújtotta és ezzel párhuzamosan a földgáz csökkenő árával, illetve a megújulók térnyerésével is meg kellett küzdenie. Obama második elnöksége alatt, 2012 és 2016 között az amerikai széntermelés 25 százalékot meghaladó mértékben esett vissza, 2016-ban pedig 30 éves minimumát érte el a kitermelés. 

Az elnöki rendelet úgy lehelne életet az amerikai széniparba, hogy lehetővé teszi az eddig nem hozzáférhető széntartalékok kitermelését. Ezzel ugyanakkor automatikusan nehéz helyzetet teremt az energiafüggetlenség és a kereskedelmi egyensúly megteremtése szempontjából. Az amerikai gazdaságnak így ugyanis meg kell küzdenie a hagyományosan nagy széntermelő államokkal egy olyan időszakban, amikor a szén termelése bőven meghaladja a felhasználás növekedési ütemét. 

Mindenek előtt Kínával számíthat versenyre az Egyesült Államok. Az ázsiai ország az elmúlt 20 évben a világ legnagyobb széntermelőjévé és felhasználójává vált. Az USA ugyanakkor mintegy 325 milliárd tonna bizonyított széntartalékkal rendelkezik, amely közel duplája Kínáénak.  

A BP legfrissebb elemzése szerint a világ szénfelhasználása 1,5 százalékkal nő majd 2020-ig, a termelés pedig 2035-re meghaladja majd a keresletet. Mindez a szén árának folyamatos csökkenése mellett következik be. 

Az elnöki rendelet bírálói szerint nem csak az a probléma Trump terveivel, hogy túlzottan nagy jelentőséget tulajdonít a szénnek, hanem az is, hogy megszüntette az olaj- és gázkitermelés közben a légkörbe kerülő metán kibocsátására vonatkozó korlátozásokat is. 

A Knoema.com alábbi infografikáján az Egyesült Államok széntermelésének alakulását követheti nyomon az egyes elnökök hivatali ideje alatt. 

United States Coal: Revival or Decline?

Forrás: Knoema.com