NRGreport
Menü

Képzésben működik együtt a Mavir és a BME

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá Csomai Kamilla, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója és Dr. Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. A megállapodás célja, hogy a villamosenergia-ipari nagyvállalat az egyetemmel az oktatás és a kutatás-fejlesztés terén együttműködjön: megvalósítási lehetőséget nyújtson diákok szakmai feladataihoz, valamint szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítson a hallgatóknak.

A megállapodás célja a MAVIR szakember utánpótlásának elősegítése a szakmai kapcsolatok bővítésével, az oktatás villamosenergia-iparág specifikus képzésének támogatásával, valamint kutatások elindításával. A megállapodást Csomai Kamilla, a MAVIR vezérigazgatója és Dr. Józsa János, a BME rektora ünnepélyes keretek között írta alá az egyetemen szeptember 28-án. Az együttműködés értelmében a MAVIR lehetőséget biztosít a hallgatók szakmai gyakorlatához, támogatja a BME ösztöndíj programjait (PhD, MSc, kutatói ösztöndíjak), a hallgatók szakdolgozatait, diplomaterveit, mind szakmai tudásukkal, mind speciális eszközök biztosításával.

Mindezeken túlmenően a MAVIR támogatni kívánja a BME hallgatói csoportjainak – szakkollégiumok, önálló kutatás-fejlesztési kezdeményezések, projektek keretében folyó – elméleti és gyakorlati szakmai munkáját.

Az együttműködésről Csomai Kamilla, a társaság vezérigazgatója elmondta: „A villamosenergia-iparág jelentős változás előtt áll, amelyben jól képzett és komplex tudású szakemberekre van szükség. A MAVIR elkötelezett abban, hogy nemzetközi színvonalú háttérrel biztosítsa az egyetemi hallgatók speciális képzését. Célunk az azonnal hasznosítható elméleti és gyakorlati tudással rendelkező szakmai utánpótlás biztosítása.”

A megállapodás kitér arra is, hogy a MAVIR és a BME érdekelt lehet a szakmai kapcsolatokat tovább mélyítő jövőbeli közös pályázatok kidolgozásában és benyújtásában.

Dr. Józsa János, az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, a Műegyetem ipari kapcsolatainak fontos pillérei az együttműködési megállapodások, amelyek nemcsak azt eredményezik, hogy a gyakorlat igényei beépülnek az oktatási tananyagba, hanem a kölcsönösség elve alapján az ipari cégek is megismerhetik tehetséges hallgatóinkat, akik magas szintű és piacképes tudással rendelkeznek.

Az egyetem tanszékein folyó K+F tevékenység eredményei jelentős mértékben járulnak hozzá a magyar gazdasági élet szereplőinek versenyképességéhez.
 

Forrás: NRGreport