NRGreport
Menü

Pontokban a brit otthonok hatékonyságnövelése

2020-ra minden újonnan épített lakás és ház nulla szén-dioxid-kibocsátású lehetne Nagy-Britanniában - tartalmazza többek között egy frissen elkészült jelentés, ami konkrét lépésekre tesz javaslatot.

A brit otthonok energiahatékonyság-növelésének programja megtorpant, de a kormány mindössze néhány lépéssel újra életet lehelhetne a több milliárd fontos megtakarítást hozó tervezetbe. A miniszterek új "tiszta növekedési" tervet készíthetnek azt követően, hogy korábban lényegében lemondtak az otthonok energiahatékonyságának növeléséről, legalább is annak szabályozásáról. Így például nem írták elő, hogy az új lakásoknak nulla emissziós szabványoknak kell megfelelniük, ami miatt az építtetőknek, beruházóknak nincs igazi kötelezettségük, hogy energiahatékony otthonokat építsenek. Ennek tudható be, hogy az Egyesült Királyságban a lakások energiahatékonyságának gyors javulása 2015-ben megtorpant - írta a The Guardian.

Mostanra viszont elkészült a "tiszta növekedésről" szóló, a Frontier Economcs által jegyzett jelentés, ami több mint 20 szervezet, szigetelésben és más szolgáltatásokban érdekelt cégek, és olyan energetikai társaságok támogatását élvezi mint az E.ON és az Npower. A 88 oldalas jelentés pontokba szedi azokat a teendőket, melyekkel néhány lépésben újabb lendületet lehetne adni a brit otthonok energiahatékonyságának további növelésének. 

Ezek szerint elő kellene írni, hogy 2020-tól már csak zéró szén-dioxid-kibocsátású új otthon épülhetne, 2035-re pedig valamennyi brit lakásnak, háznak "C" energiaosztályúvá kell válnia. Ez utóbbi teljesítéséhez az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak támogatást kell nyújtani 2030-ig. Az ajánlások között szerepel, hogy adókedvezményt nyújtsanak azoknak a bérház-tulajdonosoknak, akik az energiahatékonyság javításába fektetnek, például szigetelik az épületet, de 50 százalékos támogatást kapnának azok a lakásszövetkezetek is, melyek ugyanezt teszik. 

A javaslatok arra alapoznak, hogy 2004 és 2015 között az alapvetően két energiaforrást használó tipikus brit háztartásokban a gáz- 37, az áramfogyasztás 18 százalékkal csökkent a lakások szigetelésének köszönhetően, illetve azért, mert korszerűbb kazánokat és villanykörtéket használtak. 2015 után viszont összegében a korábbi felére estek az energiahatékonyságot célzó beruházások, s 80 százalékkal esett a lakáskorszerűsítések száma. Ezért hatalmas a mozgástér, az Egyesült Királyság Energiakutató Központja szerint a brit fogyasztók 7 milliárd font megtakarítást érhetnének el számláikon, energiában pedig hat darab Hinkley Point C atomreaktort váltanának ki.

Gus O'Donnell, a korábbi brit kormány államtitkára azt fejtegette: "Egy olyan világban, ahol nehezen garantálható a befektetéseknél az infláció feletti megtérülés, mindenképpen érdemes az otthonok energiahatékonyságának javítására áldozni. Ez csökkenti a számlákat, melegebbé teszi az otthonokat, és támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. A kormánynak ezért többet kell tennie a beruházások ösztönzéséért, s ez a jelentés erre konkrét javaslatokat fogalmaz meg."

Forrás: The Guardian