NRGreport
Menü

Összefognak a szomszédok a kurdok olaja ellen

Irak, Irán és Törökország közösen lép fel a kurdisztáni olajszállítások megakadályozása érdekében, miután a régió kalossága a függetlenedés mellett döntött a szeptemberi népszavazáson - idézi az Oilprice.com a Rudaw kurdisztáni hírportált.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, a két másik ország vezetőivel folytatott tárgyalások után azt mondta, hogy Irak, Irán és Törökország közös erővel fogja ellehetetleníteni a kurdisztáni olajszektort. 

A szeptember végi népszavazás előtt egy nappal az iraki központi kormány egy felhívást tett közzé a szomszédos országok és a világ nemzetei számára, hogy állítsák le a kurd területekről származó olaj importját és kizárólag a bagdadi kormányzaton keresztül intézzék beszerzéseiket. 

A kurd területek olaja egy közvetlen olajvezetéken jut el a törökországi Ceyhan olajkikötőjébe, hogy aztán onnan a világ több pontjára szállítsák azt. A vezetéket a bagdadi vezetés nem ellenőrzi, tehát egyedül a szállításokat sem tudja megakadályozni. Erdogan, az iráni vezetés és több már ország is elítélte Erbilt, amiért egy olyan időszakban tartotta meg a függetlenségről szóló népszavazást, amikor Irak éppen csak kedz kikeveredni az Iszlám Állam ellen folytatott hároméves háborúból. A török elnök azzal is fenyegetőzött, hogy az említett vezeték elzárásával elvágja a kirkuki olajmezőket a Ceyhani tengeri kijárattól, arról azonban nem közölt részleteket, hogy ezt a lépést pontosan hogyan hajtaná végre. 

Közben Oroszország is megjelent a színen, ugyanis a Rosznyeft állami olajcég egy héttel a történelmi referendum előtt egy 1 milliárd dolláros megállapodást kötött a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal egy gázvezeték építéséről. Ezzel Moszkva elvben jóváhagyta Kurdisztán leválását Irakról.

Irak mellett Iránban és Törökországban is jelentős számú kurd lakosság van, ezért a két ország attól tart, hogy a területén élő kurdok is hasonló politikai lépést terveznek.

A kurdisztáni olajmezők, napi mintegy 600 ezer hordós termelésükkel a teljes iraki kitermelés mintegy 15 százalékát adják. A szavazáson a résztvevők 92,73 százaléka szavazott a függetlenség mellett - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com