NRGreport
Menü

Paks II-re oktatták a szakembereket

A Ruszatom Szerviz Rt. megkezdte az oktatást az MVM ERBE Zrt.-nél.

2017. október 3-tól 6-ig zajlott az MVM Csoport mérnök irodájánál, az MVM ERBE Zrt.-nél a VVER-1200-as atomerőművi blokk (AESZ-2006-os projekt) oktatásának első modulja. Ennek célja az új paksi blokktípussal kapcsolatos tervezési sajátosságok ismereteinek átadása az ERBE szakemberei számára. A most megkezdett képzésről a nyári moszkvai Atomexpo 2017 nemzetközi fórumon egyeztetett az orosz Ruszatom Szerviz Rt. és az MVM ERBE Zrt. 

Az oktatási program első modulja az új blokktípus tervezésével, az egyes berendezések és rendszerek felépítésével, valamint azok alkotóelemeivel kapcsolatos ismeretek átadására irányul a Hanhikivi-1-es blokk, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés és a Paks II. Atomerőmű példáján. Az első modul előadásait a Roszatom Műszaki Akadémiája, az Atomsztrojexport Rt. és a Roszatom Eleron Rt. nevű cégének szakemberei tartják. 

A szerződés értelmében két képzési modulban adják át a VVER-1200-as blokkal (AESZ-2006-os projekt) kapcsolatos műszaki ismereteket. A mostani első oktatási szakasszal párhuzamosan egyeztetik a második modul időpontját, amelyet Szentpéterváron tartanak majd meg - tudatták közleményben. 

A Ruszatom Szerviz Rt. a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern villamosenergetikai divíziójának tagvállalata. Ez a cég az Oroszország határain kívül működő, VVER-technológiát használó atomerőművek számára nyújt teljes körű szolgáltatást az üzemeltetés és a javítás-karbantartás terén. A vállalat szinte az összes olyan országban képviselteti magát, ahol VVER típusú nyomottvizes blokkokat üzemeltetnek. Kínában, Iránban, Bulgáriában és Örményországban a Ruszatom Szerviz Rt. a fővállalkozója a VVER típusú blokkon zajló üzemidő-hosszabbítási, karbantartási, illetve korszerűsítési munkálatoknak. A külpiacain a Ruszatom Szerviz megrendelésállománya megközelíti az 500 millió dollárt.

Forrás: NRGreport