NRGreport
Menü

Versenycsúcs a vitorlás Mol Nagydíjon

Pályafutása során másodszor nyerte meg a Mol Nagydíj szóló Balaton-kerülő vitorlásversenyt Varga Lajos: a hajós 10 óra 53 perces, új versenycsúccsal diadalmaskodott.

A verseny honlapja alapján a megmérettetésen - melyet Fa Nándor hívott életre 2001-ben - 19 vitorlázó indult. A korábbi versenycsúcs is Varga Lajos nevéhez fűződött, 13 óra 34 perccel. A Mol Nagydíjon a feladat egyedül, egy 8 méteres hajóval a leggyorsabban körbevitorlázni a Balatont.

Fa Nándor az M4 Sport hétfői, Sportreggeli című műsorában elmondta, most már tíz fölött van azoknak a hajóknak a száma, amelyeket kifejezetten erre a versenyre építettek, mert csak így lehet esélyes valaki a végső győzelemre. "Szerintem ez a Balaton legnehezebb versenye, szakmailag mindenképpen a legnagyobb presztízzsel bír" - mondta FA Nándor. Hozzátette: a mezőny teljesen felnőtt a feladathoz, még a tizedik helyért is meg kell küzdeni, adott esetben egy világklasszisnak is. Ahogy fogalmazott: a verseny első éveiben a Balaton "sztárjai" vitték el a pálmát, most viszont azok, akik csak erre a megmérettetésre összpontosítanak.
    
Az idei, szombaton megrendezett Mol Nagydíjat Varga Lajos nyerte meg a saját maga által tartott korábbi versenycsúcsot (13 óra 34 perc) alaposan megdöntve (10 óra 53 perc). "A győzelmi lépcsőfok mindig háromszor olyan magasan van, mint az összes többi" - nyilatkozta a győztes. Kiemelte: végig koncentráltan kellett mennie, mert a második helyen őt követő rivális olyan nyomást helyezett rá. "Amikor egészen közel jött, extrát kellett vállalnom annak érdekében, hogy a távolság megnyugtató maradjon" - árulta el Varga. A viadal kétszeres győztese hangsúlyozta, a hajók már többet tudnak, mint a rajta ülő egy ember, akinek kompromisszumokat kell kötnie.     "Igazából egy csapattal lehetne kihozni a hajóból a maximumot" - mondta a vitorlázó, aki szerint a versenyzőnek egyedül nagyon be kell osztania az energiáját, mert az gyorsan negatívba tud fordulni.

Forrás: MTI
^