NRGreport
Menü

Bezárják a holland szénerőműveket

2030-ig leállítják a szénerőműveket Hollandiában, többek között ezt is tartalmazza a koalíciós megállapodás melynek nyomán felállhat az új kormány.

Hivatalosan is jóváhagyták a koalíciós megállapodást a szövetségre lépő pártok kedden Hollandiában, hosszú hónapok után megnyitva az utat ezzel a jobboldali-liberális kormány létrehozása előtt. A tavaszi választásokon győztes, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt az alakuló kabinetben, amelynek mottója a "Jövőbe vetett bizalom".
    
A koalíciós megállapodást Mark Rutte kormányfő, a miniszterelnöki szék várományosa ismertette kedden Hágában, 208 nappal a március 15-i választások után. A második világháború óta ez volt a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása tartott Hollandiában. Az 55 oldalas dokumentum szerint a pártok abban egyeztek meg, hogy korlátozzák a menedékkérőknek nyújtott pénzügyi támogatásokat a tartózkodásuk első két évében, azonban ezzel párhuzamosan az eddiginél több menekültet fognak befogadni évente.
    
Az új kormány jelentősen csökkentené a jövedelemadót és a társasági adót, miközben emelné a környezetszennyező tevékenységeket sújtó terheket, valamint fokozná a megújuló energiatermelést, és 2030-ig felszámolná a széntüzelésű erőművek mindegyikét az országban.  

Forrás: MTI