NRGreport
Menü

A Közművek megveszi az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztót

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az ENGIE International Holding B.V. (korábban GDF Suez) adásvételi szerződést írt alá az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően zárulhat. A vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték.
 
„A tranzakció kiváló lehetőség a Nemzeti Közművek számára, hiszen az ÉGÁZ-DÉGÁZ tartósan nyereséges elosztó társaságként tökéletesen illeszkedni fog a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, ahol ezzel az adásvétellel a szinergia lehetőségek kiaknázása a költségek csökkentését eredményezheti nem csak a gázüzletágban, hanem területi alapon is.” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Az adásvétel tárgya az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. részvénycsomagjának 100% százaléka, beleértve a társaság eszközeit és tudásbázisát, valamint a 23 125 km hosszú földgázelosztó hálózatát.
 
A közel 500 főt foglalkoztató társaság Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél biztonságos földgázelosztását biztosítja. A tranzakció lezárását követően az ország déli részén valósul meg először teljes egészében az, hogy a földgáz- és áramszolgáltatást, ideértve a biztonságos és folyamatos ellátáshoz szükséges földgáz- és áramhálózatot és az ezzel kapcsolatos ügyfélszolgálati hálózatot is a Nemzeti Közművek biztosítja az ügyfelek számára. 

A Nemzeti Közművek saját rendelkezésére álló forrásaiból finanszírozza a tranzakciót tulajdonosi forrásbevonás nélkül - tudatta a társaság közleményben.

Forrás: NRGreport