Fenntarthatóság

Hiánycikké vált a minőségi napelem

NRGreport | 2017.10.19. 13:34

Bajban vannak azok a hazai vállalkozások amelyek a támogatási rendszer megváltozása előtt még az utolsó pillanatban kértek engedélyt naperőművek építésére.

A vállalások teljesítése azért válik problémássá számukra, mert a legnagyobb európai napelemgyártó cég csődbe ment és a nagy kereslet miatt az olcsó távol-keleti szállítások is akadoznak, ezért hiánycikk a minőségi napelem – írja az Index az újságnak nyilatkozó Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője szavaira hivatkozva. (Lugos Rolanddal az NRGreport is készített interjút, amelyet hamarosan közölni fogunk.)

A lap ismerteti, hogy a naperőművek építésére elősegítő kötelező átvételi támogatás rendszerét kivezették a hazai piacról, ezért az utolsó pillanatban sok beruházó próbált meg még beférni a rendszerbe. Sokan igényelték a támogatást, nem ritkán olyan cégek is, amelyek valójában nem tervezték komolyan az erőműépítést. 

A támogatási rendszer lényege, hogy a MAVIR 25 éven keresztül minden megtermelt villamos energiát kötelező áron vett átt a naperőművektől, ami stabil működést biztosított az üzemeltetőknek. A támogatási rendszer ellen az EU is szót emelt, mert szerinte olyan támogatási megoldásokat kell ösztönözni, ami növeli a hatákonyságot, a magyar rendszer pedig nem ilyen volt. Ez azt jelenti, hogy az idei évtől kiadott naperőmű-engedélyek esetében már minden erőműnek saját magának kell megtalálnia a piacon a potenciális vevőit, garantált átvételi ár nincs. 

Az is problémát jelent a változtatás előtt kérvényt benyújtóknak, hogy az építkezéseket 2018 végéig be kell fejezni és ez év végéig mindenkinek jeleznie kell, hogy pontosan hol lesz az erőmű telephelye. Azok a cégek, amelyek valóban erőművet akarnak építeni és nem csak az engedélyekkel üzletelni most bajba kerültek, mert a napelemek valóságos hiánycikknek számítanak ma Európában. 

Ennek két oka van az Index cikke szerint. Az egyik, hogy az elsőszámú napelemgyártónak számító német Solarworld egy amerikai beszállítóval folytatott vesztes per miatt csődbe ment. Ez a cég azért volt különleges, mert nemcsak a napelemek – különböző helyekről származó alkatrészeinek – összeszerelését végezte, hanem saját maga is gyártotta azokat. A másik ok pedig, hogy a kínai gyártók az európai védővámok ellenére jóval olcsóbban tudták kínálni termékeiket, így kiszorították európai versenytársaikat a piacról. A napelemek iránti óriási globális kereslet viszont azt eredményezi, hogy akadoznak a szállítások, a nagy európai raktárak lassan kiürülnek, így a kényszerhelyzetben lévő magyar beruházók sem tudják beszerezni a szükséges berendezéseket. 

Több kínai gyártó is arról számolt be, hogy a termékeik iránti kereslet meghaladja a gyártási kapacitásokat, ezért hiány várható a minőségi napelemekből – írta korábban a témában a PVtech.org. A lap adatai szerint az idei kínai napelem-szállítások energiatermelő képessége meghaladja a 90 gigawattot, a jövő évi kereslet pedig 100 gigawatt fölött van. 

Pedig a kínai termelés igyekszik tartani a lépést a kereslet növekedésével. A kínai fotovoltaikus ipari szövetség adatai szerint az idei első félévben a naperőművek építéséhez használt alapanyagok (szilíciumlapok, szilikonfóliák, napelemtáblák és mudolok) gyártása 21,1-25,9 százakékkal nőttek 2016 hasonló időszakához képest – írja a lap. 

  NRGreport
Címkék
#Kína   #napelem   #naperőmű   #Solarworld  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.