NRGreport
Menü

Roszatom: indulhat az akkuyui atomerőmű-projekt

Az Akkuyuba tervezett első törökországi atomerőmű-beruházás megvalósítására létrehozott projekttársaság, az Akkuyu Nuclear megkapta a korlátozott építési engedélyt a török atomfelügyelettől (TAEK). Ez az engedély lehetőséget biztosít arra, hogy az atomerőmű leendő telephelyén megkezdődjön az úgynevezett nem nukleáris létesítmények – például a reaktorsziget építéséhez szükséges munkagödör, a turbinaegység, a kiegészítő épületek és berendezések – kialakítása. Az atomerőmű biztonsága szempontjából fontos építmények létesítése azonban még nem indulhat meg.  

„A korlátozott építési engedély kiadása fontos szakasz az akkuyui atomerőmű-projekt megvalósításában. Az előkészületek időszakából eljutunk a telephelyen zajló, közvetlen építési munkálatokhoz, amelyek nagy részére helyi építési alvállalkozók kapnak majd szerződéses megbízást” – jelentette ki Jurij Galancsuk, az Akkuyu Nuclear vezérigazgatója. Azt is hozzátette, hogy a következő lépés az építési engedély megszerzése lesz, ugyanis mielőbb hozzá akarnak látni a teljes épületegyüttes kivitelezéséhez. Mindeközben azonban a nemzeti és nemzetközi biztonsági követelmények betartását nevezte a legfontosabbnak. 

A TAEK azt követően adta ki a korlátozott építési engedélyt, hogy alaposan áttanulmányozta a rendelkezésére bocsátott dokumentumokat. A következő hónapokban a testület atombiztonsággal foglalkozó részlegének munkatársai folytatják ezek elemzését, megismerkednek a telephelyen zajló munkálatok menetével, ezután pedig elkészítik az építésiengedély-kérelem értékelését. Ha ez kedvező megállapításokat tartalmaz, akkor a török atomenergia-ügynökség kiadja a végleges építési engedélyt. Erre a jövő év első felében számítanak a projekttársaságnál.  

Az energiatermelési engedélyt ez év júniusában kapta meg a török energiapiaci felügyelettől (EPDK) az Akkuyu Nuclear. Az okmány 2017. június 15-étől kezdődően 49 évre érvényes. A cég, amelynek fő részvényese a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Rusatom Energo International társaság, az idén február 28-án nyújtotta be a kérvényt, amelynek elbírálásakor számos szempontot vett figyelembe az EPDK.  A testület tanulmányozott egy sor dokumentumot, például a projekt megvalósításának programját és az építő társaság alapító okiratait is.

A dél-törökországi Mersin tartományba, a Földközi-tenger partvidékére tervezett, akkuyui atomerőmű megépítéséről Moszkva és Ankara 2010-ben írt alá kormányközi megállapodást. Az orosz technológiájú létesítmény lesz az első olyan atomerőmű a világon, amely build-own-operate (BOO), azaz építsd-birtokold-üzemeltesd elv alapján működik majd. Vagyis a Roszatom beruházásában épül, és a kész reaktorok tulajdonosa, egyben üzemeltetője is a csaknem teljes egészében az orosz atomóriás leányvállalatai által létrehozott Akkuyu Nuclear lesz. 

A beruházásba egy török konzorcium is be kíván szállni. Az idén júniusban Moszkvában tartott Atomexpo-2017 fórumon egy három török társaságból, a Cengiz Holdingból, a Kolin Insaatból és a Kalyon Insaatból álló cégszövetség egyezett meg ebben az Akkuyu Nuclearral. A dokumentum azokat a feltételeket tartalmazza, amelyek mellett a török befektetők 49 százalékos tulajdonrészt vásárolnak a projektcégben. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a múlt héten kijelentette: az orosz atomóriás arra készül, hogy az év végéig aláírják a megállapodást az ügyletről, ám „a projekt gazdasági jellemzőinek kárára” nem fogják siettetni e bonyolult okmány kidolgozását. A mintegy 20 milliárd dollár értékűre becsült beruházás 4, VVER típusú, 1200 MW villamos teljesítményű blokk építését jelenti.

Forrás: NRGreport