NRGreport
Menü

Lugos: napelembe fektetnek sokan bankbetét helyett

Interjú | Végh Zsófia | 2017-10-30 08:00

Környezettudatosság, energiafüggetlenség és az ehhez kapcsolódó presztízs miatt is dönt egyre több magánember a napelemek telepítése mellett – mondta az NRGreportnak Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. ügyvezetője. A napelemes rendszerek, naperőművek telepítése ugyanakkor olyan befektetés, ami az aktuális gazdasági környezetben is megtérül – mondta a szakember. Interjú.

Az elmúlt négy-öt évben évente megduplázódott a napenergia kapacitás volumene Magyarországon. Mennyit javult a technológia ez idő alatt?

A napelem panelek teljesítménye viszonylag lassan – évente 5-10 watt peakkel – növekszik azonos felületre vetítve. A hazai piacon is elérhető, kedvező ár-érték arányú, 1.7x1 méteres panelek durván 275 watt teljesítménnyel bírnak. Családi házak esetén, illetve a korlátozott méretű tetőfelületeknél indokolt lehet a nagyobb teljesítményű, 290-300 wattos panelek telepítése, de ezek egységköltsége drágább az előbbiekénél.

A napelemes rendszerek terjedése mennyire függ össze a hatékonyság javulásával?

A technológia fejlődése és a napelemes rendszerek terjedése között természetesen van összefüggés, viszont nem számottevő. A technológia ára jelentősen csökkent az elmúlt három évben – ennek köszönhető az, hogy sokan választják a napelemes rendszereket, melyekkel áramot tudnak termelni, így kiválthatják a saját villamosenergia fogyasztásukat.  Hozzájárul a terjedéshez az uniós források növekedése is. A betéti hozamok csökkenése miatt pedig sokan nem bankba teszik a pénzüket, hanem inkább ilyen rendszerekbe fektetnek be.

Megtérül ez a befektetés támogatás nélkül, az aktuális gazdasági környezetben?

Igen, ez ma az egyik legversenyképesebb megtérülő beruházás. Kétféleképpen számítjuk a megtérülést: Például, ha egy 1,5-2 millió forintos (kulcsrakész) rendszer árát elosztjuk az általa kiváltott villanyszámla éves költségével, azaz a megtakarítás összegével, akkor megkapjuk a megtérülési időt, ami körülbelül 9 év.  

Drágább panelek alkalmazásával, illetve a kedvezőtlen tájolású tetők esetén 10-11 év is lehet, ám még ez is mindössze az életartam  harmada. A másik számítási mód szerint a bekerülési költséget elosztják az élettartam alatt termelt villamos energia mennyiségével és kiszámítják a napból termelt kilowattóra költségét. Ez nagyjából 18-20 forint, míg a hálózati engedélyestől vásárolva 35-40 forintba kerül. Vagyis hosszútávon lényegesen kedvezőbb energiaforrás a jelenleg használt alternatíváknál.

Mi motiválja ma az embereket arra, hogy napelemes rendszereket telepítsenek?

Három dolog: a környezettudatosság, az energiafüggetlenség és a presztízs vezérli őket.  Úgy tapasztaljuk, hogy a lakossági ügyfeleket a napelemes rendszerek megtérülése kevésbé foglalkoztatja – számukra a döntő kérdés az, van-e másfél millió forintjuk erre a célra vagy sem. Nyilván tisztában vannak azzal, látják-olvassák, hogy a napelemes rendszer durván tíz év alatt megtérül. Az elmúlt időszakban nem sok ilyen biztosan megtérülő beruházásról tudunk – talán a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje, más nem nagyon.

Egy napelem rendszerekkel foglalkozó cég szempontjából előnyös ez a hozzáállás? Próbálják formálni a szemléletet?

Az Optimum Solar fontosnak tartja azt környezettudatosságot, mint szempontot.  Azonban azt is kiemeljük, és árajánlatainkban is rámutatunk arra, hogy  befektetésként is értelmezhető a beruházás. Emellett fontos megemlíteni, hogy a napelemes rendszerek hosszútávú elköteleződést jelentenek, így azt javaslom, hogy csak kiváló minőségű termékeket válasszuk. A minőség mellett a garancia is kulcskérdés, ezért az Optimum Solar Kft. német, 20 éves termékgaranciával rendelkező, homogén színű, presztízsértékű napelemeket kínál.

Mi a helyzet a nem lakossági ügyfelekkel? Miért érdemesebb naperőműbe fektetniük, mint például lakásba, ami a másik népszerű befektetési forma itthon?

Röviden  azért, mert a napelemes rendszerek fenntartásához és üzemeltetéséhez nincs szükség a befektető részéről arra, hogy embereket alkalmazzon vagy olyan tevékenységgel foglalkozzon, melyhez nem ért – például ingatlan bérbeadás, üzemeltetés. Akár naponta ellenőrizheti a termelését online, és a kifejezetten ügyfélközpontú, megbízható karbantartási szolgáltatásunkat igénybe véve pénze biztonságban van.

Hogy fest a cég különféle ügyfeleinek aránya?

Az alacsony jegybanki kamatnak köszönhetően ugrásszerű növekedést tapasztalunk a naperőmű piacon, ügyfeleink jelentős része ide tartozik. A fix, hosszú távú pénzügyi forrás a lelke ezeknek az energetikai projekteknek. Itt durván másfél hektáron elhelyezkedő rendszerekről van szó. Ez az üzletág a többivel összevetve nagyon „elhúzott” – egy-egy nagyobb beruházás értéke 200-220 millió forint, ami nem hasonlítható össze a lakossági ügyfeleknek telepített 1,5-2 millió forintos rendszerekkel. A lakossági ügyfelek portfoliónk nagyjából 5%-át, az intézményi ügyfelek 15%-át teszik ki érték alapon. A fennmaradó részt pedig naperőművek adják. Ezen szegmens növekedésében nagy szerepet játszik az, hogy nagy bizalmat kaptunk a finanszírozói oldaltól, a bankszektorból. Mernek támaszkodni a szaktudásunkra.

Az uniós támogatások mennyire lendítenek a piacon, mennyire növelik a beruházási hajlamot?

A lakossági piac társasházi része sok pályázati pénzben részesült a közelmúltban, többek között hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, gépészeti berendezések felújítására kaphattak forrást. Jövőre ezekből várható nagyobb beruházás volumen. A családi házak esetében az MFB 0%-os hitele segít abban, hogy csekély önrésszel megvalósítsák a beruházást. Az áramköltség így csökken, a hiteltörlesztés havi részlete ugyanakkor nem éri el a kieső villanyszámla értékét – ezért plusz terhet a beruházás nem jelent. Tíz év alatt kifut a hitel, s azt követően ingyen jutnak áramhoz ezek az ügyfelek. Csak bátorítani tudjuk a családi házakban élőket, hogy ebben a konstrukcióban fussanak neki a beruházásnak, amihez mi természetesen a kiváló minőségű német rendszereinket ajánljuk.

Sok hazai napelemes rendszerrel foglalkozó cég úgy tartja, a lakossági támogatások – illetve ezek meghirdetése, későbbre tolódása – inkább fékezi a befektetési kedvet, mert az emberek számolnak vele, s inkább várnak a beruházással.

Úgy gondolom, hogy az előbb említett 0 %-os hitellel az emberek meglépik ezt a beruházást. Ma nem látok olyan forrást, ami miatt várniuk kellene. Ha valami megtérül a mai üzleti környezetben, nem szabad várni egy még jobb lehetőségre: a profik jó üzletet kötnek és továbblépnek.

Itthon komoly verseny folyik valamennyi ügyfélért. Mivel tud egy cég, az önök cége, kitűnni a többi közül, s akár előnyre szert tenni?

Természetesen nagy a verseny. A növekedésnek köszönhetően az elmúlt időszakban két nagyobb szereplő is belépett a piacra – e két hálózati engedélyes tulajdonában lévő projektcégek komoly versenytársak. Emellett körülbelül kétszáz, a hazai piacon már hosszabb ideje jelen lévő napelemmel foglalkozó cég van.  

Mi a minőség, az ügyfélközpontúság és a garanciavállalás terén tudunk kitűnni. Miről van szó? Maga a technológia beépítése gyakorlatilag ácsmunkából és villanyszerelésből áll, itt nincsenek nagy különbségek a cégek között.  Azonban az Optimum Solar Kft. a teljes értékláncot biztosítja:  saját tervező csapat, kiváló minőségű alkatrészek, német minőségellenőrzéssel összeszerelt, általunk válogatott alapanyagokból gyártott, hosszú élettartamú termékek.  Tervezünk, telepítünk, azaz saját szakvezetőkkel kivitelezzük a munkát, amit  végül a teljes életciklus során magunk üzemeltetünk és tartunk karban. Azaz tudjuk mi történik a helyszínen, és hosszú távon vállalunk felelősséget munkánkért. Különösen fontos ez egy olyan  építőiparban, ahol elszívhatják a munkaerőt, így azok a cégek, melyek csupán a rendszerek telepítésének szervezését vállalták, könnyen kieshetnek a piacról.

Csak hogy egy paramétert emeljek ki: az általunk meghatározott fenntarthatósági rendszer szempontjainak megfelelő alkatrészekből mi magunk gyártatjuk a paneleket  egy német gyártóval, ami húszéves termék- és huszonöt évre szóló gyártó teljesítménygaranciát jelent – szemben a piacon átlagos 10-12 évvel. Ügyfeleink ezt a jelentős garanciális különbséget értékelik, nem véletlenül választják az Optimum Solar Kft-t.

Hogyan alakítja a piacot az aktuális szabályozás? A megnövekedett kapacitások kiegyensúlyozása jelent/jelenthet-e problémát később?

Európa egyik legstabilabb szabályozása van érvényben – 2008 óta működik egy megújuló energia támogatási rendszer. A keret egy átmeneti időszakra jött létre, ami letelt, s amit a METÁR vált le.  A támogatási rendszer részletes ismertetőjét és 45 milliárd forintos támogatási keretét a napokban fogadta el a kormány. A keretből vélhetően 1500 MW új termelő kapacitás tud létesülni 2030-ig, így akár az 50% atomenergia és 50% megújuló energia is elérhető lehetne. Ilyen méretű napelemparkokat már kizárólag rossz minőségű termőföldekre és a magyar 120kV-400kV-os hálózat analízisét követően lehet megtervezni. A lakossági projekteket a szabályozás egyáltalán nem érintette, a szabályozási pótdíj a profilos mérésre vonatkozott (3x80A feletti csatlakozási pontok – ipari fogyasztók). A hálózati engedélyes partner volt az intézményeknél kiépített háztartási méretű kiserőművek, illetve kiserőművek létesítésében, mert többségében uniós pályázatokról volt szó, és számukra is fontos a megújuló energia termelés elősegítése.

A naperőművek szintjén, a nagyszámú tervezett rendszer komoly hálózati terhelést jelent, azonban a MAVIR képes ezen teljesítményingadozások kiegyenlítésére. A 20 kilovoltos hálózat nagy része ma le van kötve, kevés helyen lehet új  naperőműhöz csatlakozási jogot szerezni. A kormány, az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a szabályozás sokat javult és fejlődött a befektetői boom miatt. Ez a termőföldkivonás gyorsításában, kiszámítható árbevételek biztosításában (389/2007. Korm rendelet) és az engedélyeztetési idő mérséklésében nyilvánult meg. A KÁT-rendszer véghajrájában kiadott határozatok nagy része nem tud megvalósulni, hiszen a kérelmek nagy részét terület- és csatlakozási jog nélkül adták be. A projektfejlesztés nagyon körülményes, így sokak bicskája tört bele, habár komoly összeget költöttek telekvásárlásra, tervezésre. A KÁT rendszerben kiadott határozatok 2018. január 1.-jét követően értéktelenné válnak, illetve a területtel rendelkező projektek egy része a bankok alacsony üzletági kerete miatt, és a 2018-2019-es határidők közelsége miatt meghiúsul.

Mit tervez a cég jövőre?

Folyamatos bővülést, növekedést a napelemes és az intézményi naperőműves piacon. A lakossági piacon szakmai szempontból kimagasló, a legjobb minőségű termékeket felszerelő, saját csapattal dolgozó cégként szeretnénk tovább erősíteni pozíciónkat. Szeretnénk minél több magánszemélyt meggyőzni arról, hogy a napenergia hasznosítása jövedelmező, biztonságos és fenntartható.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport