NRGreport
Menü

Roszatom: a felújított nukleáris fűtőelemeké a jövő

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Abu Dhabiban (Egyesült Arab Emírségek) zajló, Atomenergetika a XXI. században című miniszteri értekezletén Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kijelölte a legközelebbi jövőre a világban zajló atomenergetikai fejlesztések prioritásait.

A legfontosabb feladatok között egyebek mellett megemlítette a nukleáris üzemanyagciklus zárását szolgáló együttműködést. „Meggyőződésünk, hogy a világ atomenergetikájának jövője elszakíthatatlanul összefonódik a nukleáris üzemanyagciklus zárásával, amelynek szerves részei a gyorsneutronos reaktorok. A nukleáris üzemanyagciklus zárása lehetővé teszi a békés atom esetében, hogy környezetvédelmi szempontból biztonságos energiaforrássá váljék, évezredekre elegendő, gyakorlatilag kimeríthetetlen tartalékokkal. Ráadásul nagyon fontos, hogy ez már nem valamilyen távoli jövő technológiája: a jelenlegi tudományos és technológiai fejlettségi színvonal mellett megalapozottan feltételezhetjük, hogy a legközelebbi 10-12 éven belül komplex termék kerül a piacra ezen a területen. Az atomipar mércéjével mérve ez a holnap technológiája” – jelentette ki a Roszatom vezetője. 

A kulcsfeladat itt – a felszólaló véleménye szerint – olyan ipari infrastruktúra megteremtése, amely képes biztosítani, hogy jelentősen csökkenjen a kiégett fűtőelemek mennyiségének növekedési üteme és megsokszorozódjon a felújított fűtőelem-összetevők felhasználása a nukleáris üzemanyagciklusban. „A Roszatom kiemelt figyelmet fordít e területek fejlesztésére – termelőkapacitásokat hozunk létre Oroszország területén a kiégett fűtőelemek feldolgozására, új urán-plutónium fűtőanyag kifejlesztésén munkálkodunk, hogy visszajuttathassuk e feldolgozás termékeit a nukleáris üzemanyagciklusba. Mindezzel biztosítani lehet, hogy az atomenergetikára még sok évtizeden át legyen igény. Ezzel kapcsolatban felszólítjuk az összes érdekelt országot, hogy élénkítsék az együttműködést a gyorsreaktorok és a nukleáris üzemanyagciklus témájában” – tette hozzá Lihacsov. 
Beszédében arra is felhívta a figyelmet a felszólaló, hogy új hangsúlyokra van szükség a nemzetközi együttműködésben: „Mindenekelőtt a legfontosabb a biztonság, ezért támogatjuk a NAÜ erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy következetesen szigorodjanak a követelmények ezen a területen. A világ atomipara az összes iparág közül egyike a legfelelősségteljesebbeknek és a biztonság, valamint a fenntartható fejlődés elveit a leginkább tiszteletben tartóknak. Számunkra a technológiák és a megoldások biztonságossága nem egyszerűen követelmény, hanem bármilyen atomberuházás megvalósításának meghatározó feltétele.”

A nemzetközi együttműködés másik irányának Lihacsov szerint az atomenergetika jó hírnevének alakítását szolgáló erőfeszítések összehangolásának kell lennie. „Élénkítenünk kell az együttműködést azzal a céllal, hogy ne pusztán formáljuk az atomenergetika hazai társadalmi elfogadottságát, hanem megteremtsük a feltételeket ahhoz is, hogy legyen rá társadalmi igény” – mondta. 
Azt is megemlítette beszédében a szónok, hogy az atomenergetikának kulcsszerepe van a fenntartható fejlődés biztosításában és az alacsony szénfelhasználású energiatermelésre való áttérésben. „Az atomenergetika megfelel minden olyan követelménynek, amelyet a jövő energetikájával szemben támasztanak. Stabil és ökológiai szempontból tiszta energiaforrás, amely gazdaságilag vonzó költségek mellett állítható elő. Az atomenergia a nap-, a szél- és a vízenergiával együtt alkotja az úgynevezett ‟zöld négyzetet‟, amely a világ jövőbeni energiaegyensúlyának az alapjává válik. Ebben az értelemben nem alternatívái, hanem kiegészítői és erősítői vagyunk egymásnak” – tette hozzá Lihacsov, a társaság által kiadott közlemény szerint.

Forrás: NRGreport