NRGreport
Menü

Meglepetést tartogathat a MOL jelentése

A kiváló féléves és második negyedéves jelentések magasra tették a lécet a MOL-nál, de az Equilor várakozásai szerint a harmadik negyedéves beszámoló sem okoz csalódást. Az INA október 27-én közzétett jelentése is arra enged következtetni, hogy a MOL az Upstream üzletágánál az éves bázison magasabb olajárakból, míg a Downstream oldalon a szélesebb árrésekből és a motorbenzin iránti erős keresletből profitálhatott, nem beszélve a Fogyasztói Szolgáltatások értékesítési volumenéről.

Az Upstream üzletág esetében stabil negyedéves kitermelésre számítanak az Equilor elemzői. Az év/év alapon átlagosan 14 százalékkal magasabb nyersolaj árak, így várhatóan az átlagos realizált szénhidrogén árak emelkedése pozitívan hathatott az eredményekre. 

A Downstream üzletágnál a finomítói oldalon a hurrikánszezonban megugrott árrések hathattak kedvezően, amely a szeptemberi, csoportszintű marzsnál is tetten érhető volt, és ez ellensúlyozhatta a petrolkémiai árrés csökkenését. A finomítói tevékenységet a dunai (százhalombattai) létesítmény átmeneti leállása némileg árnyalhatta, de összességében kedvező eredményekre számítunk éves bázison.

A motorbenzin iránti kereslet a hagyományosan erős harmadik negyedévhez képest is emelkedést mutathatott. Ezzel párhuzamosan a nem motorbenzin értékesítési volumene is tovább növekedhetett, köszönhetően a Fresh Corner üzletek bővülésének és a nyári utazási szezonnak. A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág EBITDA-ja nagy valószínűséggel ismét rekordot dönthetett. A második negyedévben az EBITDA a teljes csoportszintű eredmény 15 százalékát tette ki, amely egybevágott a stratégiában vázolt éves célkitűzéssel. A MOL várakozása szerint az üzletág EBITDA-ja 300 millió dollár felé emelkedhet idén, amely az előző negyedévhez hasonlóan erős harmadik negyedévvel elérhetővé válhat.

A jelentés további izgalmas pontja lehet a MOL és a Dana Gas közti eljárással kapcsolatos tájékoztatás. A MOL szeptember 20-án, a negyedév lezárása előtt bejelentette, hogy a Dana Gas, a Crescent és a Pearl társaságok megállapodtak a Kurdisztáni Régió Kormányával egy elhúzódó követelés kifizetéséről, de erről nem egyeztettek a kisebbségi tulajdonos MOL-lal. A megállapodás összesen 1 milliárd dolláros kifizetést tartalmaz a konzorciumi tagoknak (így a MOL-nak is), melynek tranzakcióját a MOL és a Dana közti eljárás befolyásolhatja.

Az Equilor elemzői szerint a MOL a harmadik negyedéves eredmények után tovább javíthat a csoportszintű éves EBITDA várakozásán. A társaság az előző negyedévben 2,0 milliárd dollárról +2,3 milliárd dollárra módosította előrejelzését, melyet 100 millió dollárral +2,4 milliárd dollárra emelhetnek. Az EBITDA cél felülvizsgálata pozitív meglepetés lenne a piac számára, de a befektetők emellett a MOL szabad cash-flow alakulására is figyelnek.

A MOL az első félév után jelentősen megemelte az FCF előrejelzését, amely az osztalékemelési várakozásokat is erősítette. A MOL az augusztusi prezentációjában kiemelte, hogy az osztalékfizetést tekinti az elsődleges részvényesi juttatásnak, így például sajátrészvény visszavásárlás helyett a megtermelt casht az osztalék növelésére fordíthatja. Az éves tervek, az FCF felhasználása, a Dana Gas-szal szembeni eljárás, valamint az INA eladás is kulcskérdés lehet a MOL délelőtt 10 órakor kezdődött elemzői konferenciáján. Ez utóbbit az október 28-án megjelent Rosneft interjú új megvilágításba helyezheti.

Forrás: Equilor