NRGreport
Menü

Nigériában is orosz atomerőmű épül

Oroszország és Nigéria olyan projektek fejlesztéséről kötött megállapodást, amelyek célja egy atomerőmű, valamint egy többrendeltetésű kutatóreaktorral felszerelt központ építése és üzemeltetése a Nigériai Szövetségi Köztársaság területén. A felek az atomtechnológia békés felhasználásában zajló együttműködés útitervét is aláírták. 

A Roszatom részéről Anton Moszkvin, az orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Rusatom Overseas társaság marketingért és üzletfejlesztésért felelős alelnöke látta el kézjegyével az okmánycsomagot. Nigéria képviseletében Simon Pesco Mallam, az Atomenergetikai Bizottság vezérigazgatója volt az aláíró. Az aláíráson jelen volt Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Vivian Nwunaku Rose Okeke, a Nigériai Szövetségi Köztársaság állandó képviselője a bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél.

„Az atomtechnológia fejlesztése lehetővé teszi Nigéria számára, hogy megerősítse státuszát mint az afrikai kontinens egyik vezető állama. Ezek nagyszabású és stratégiai fontosságú projektek, amelyek hosszú távra meghatározzák országaink kapcsolatainak jellegét” – hangsúlyozta Anton Moszkvin.

Az atomerőmű- és a kutatóközpont-építés műszaki-gazdasági megvalósíthatósági tanulmányának készítése során kiválasztják a beruházások helyszínét és meghatározzák a kivitelezés kulcsparamétereit: a teljesítményt, a felszereltséget, a határidőket és a megvalósítás szakaszait, valamint a finanszírozási rendszert is. 

A két ország partneri kapcsolatai 2009-ben, az atomtechnológia békés felhasználását szolgáló kormányközi együttműködési megállapodás aláírásával kezdődtek. Később kormányközi megállapodásokat kötöttek arról, hogy együttműködnek egy atomerőmű és egy többrendeltetésű kísérleti reaktorral felszerelt nukleáris központ tervezésében, építésében, üzemeltetésében és üzemen kívül helyezésében.

Forrás: NRGreport