NRGreport
Menü

Egyszeri tételek húzták le a Mol eredményét

A MOL-csoport a pénteken tette közzé 2017. III. negyedévi pénzügyi eredményeit. Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 150 milliárd forint (576 millió dollár) volt a III. negyedévben. Ezzel az első kilenc hónap újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 12%-kal magasabb, mint a tavalyi, és eléri az 520,8 milliárd forint (1,87 milliárd dollár szintet). Mivel kilenc hónap elteltével a CAPEX költés 605 millió dollár, a társaság folytatja arra irányuló politikáját, hogy erős cash flow-t termeljen valamennyi üzleti szegmensben.

Az Kutatás-Termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja elérte a 49,1 milliárd forintot (188 millió dollár) a III. negyedévben, az átlagos napi termelés pedig elérte a 105.000 hordó olajegyenértéket. Az első kilenc hónap során az EBITDA több mint 30%-kal nőtt a 2016 I-III. negyedévi eredményhez képest. A szegmens továbbra is erős szabad cash flow-t termelt 2017 folyamán, ami minden egyes termelt hordóra vetítve átlagosan 15 dollár volt. Ezt az eredményt átlagos 52 dollár/hordó Brent ár mellett érte el - olvasható a Mol honlapján megjelent közleményben.

A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja alacsonyabb, 70,5 milliárd forintos (271 millió dolláros) összeggel zárta a negyedévet, mivel mind a petrolkémia, mind a finomítás hozzájárulása csökkent az alacsonyabb nagykereskedelmi árrések, alacsonyabb saját előállítású termék értékesítés és a rendkívüli eseti tételek miatt. A Downstream hozzájárulása az első kilenc hónaphoz változatlan, azaz 256,9 milliárd forint (923 millió dollár) szinten alakult.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens folytatta meggyőző növekedését és rekord magas 34,5 milliárd forint (132 millió dollár) negyedéves EBITDA-t produkált a tavalyi 112 millió dollárral szemben, mivel mind az üzemanyag, mind pedig a nem-üzemanyag bevétel tovább emelkedett.

A MOL-csoport beindította az új DS 2022 Downstream programot, amely egy jelentős mérföldkő a MOL 2030 stratégia megvalósításának útján. A program három pillérre épül: stratégiai átalakítási projektek, hatékonysági kezdeményezések, valamint javuló vevői elégedettség, biztonság és a dolgozók bevonása annak érdekében, hogy a MOL-csoport 2030 stratégia víziójának megfelelően a MOL legyen a munkavállalók, a fogyasztók és a befektetők első számú választása. A program ismét egy 500 millió dollár nagyságú EBITDA javulás elérését célozza meg, a korábbi New Downstream Program (2012-2014) és a Next Downstream Program (2015-2017) célkitűzéseihez hasonlóan.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: „Az első kilenc hónapot követően jól állunk a megemelt 2,3 milliárd dolláros újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA cél és a MOL2030 stratégia elérésében. Folytatjuk az erős szabad cash flow termelést, annak ellenére, hogy a harmadik negyedévben nem sikerült teljes mértékben kihasználni a külső környezet adta lehetőségeket. Stratégiai célkitűzéseink elérése érdekében elindítottuk a Downstream 2022 (DS2022) kezdeményezést, amely a hatékonyság, átalakítás és növekedés programja, és amely további 500 millió dollár EBITDÁ-t eredményez 2022-ig jelentős, több mint 2 milliárd dolláros beruházásokkal együtt. Töretlen lendülettel folytatjuk az üzletág kiemelt beruházását, a poliol projektet, miután sikerült biztosítanunk az összes technológiai licenszet és műszaki tervezési és kivitelezési erőforrást.”

Az elemzők szerint csalódás

A kiváló féléves jelentés után a harmadik negyedéves beszámoló némi csalódást okozott - írja elemzésében az Equilor. Az Upstream EBITDA éves alapon növekedést mutatott a harmadik negyedévben is, de az alacsonyabb kitermelés és a magasabb költséget rontották a szegmens eredményességét. A negyedéveben az olaj és gázkitermelés negyedéves alapon 4%-kal csökkent és 105 mboepd-t (hordó olajegyenértéket) ért el, főképp a brit és közép-európai termeléscsökkenés miatt.

A Downstream szegmenst ugyan támogatta (főképp szeptemberben) az erősebb finomítói marzs, de ennek pozitív hatását elnyomták az alacsonyabb nagykereskedelmi árrések, az alacsonyabb saját előállítású termék értékesítés és a rendkívüli eseti tételek. A Gáz Midstream szegmens EBITDA-ja dollárban mérve nem mutatott visszaesést, de a magasabb energiaköltségek és adóhatások rontották itt is a teljesítményt.

A csoportszintű szabad cash flow termelése az év során már 25 százalékkal nőtt és jelenleg 1,27 milliárd dollárt ér el, mely megközelíti a megemelt több, mint 1,3 milliárd dolláros várakozást. A MOL az augusztusi prezentációjában kiemelte, hogy az osztalékfizetést tekinti az elsődleges részvényesi juttatásnak, így például sajátrészvény visszavásárlás helyett a megtermelt casht az osztalék növelésére fordíthatja. A novemberi prezentáció egy helyen megemlíti egy extra osztalék lehetőségét, melyet ha a körülmények megengedik, a 2014-eshez hasonlóan fizethetne ki a MOL.

A KBC Equitas elemzésében kiemeli, hogy a piaci szereplők által leginkább figyelt CCS EBITDA mutató 13 százalékkal marad el az elemzői várakozásoktól. Ebben több egyszeri tétel is szerepet játszik, ezeket kiszűrve természetesen nem ennyire rossz a kép - vélik a KBC Equitas elemzői. A számok piaci fogadtatása vélhetően negatív lesz, már csak azért is, mert a részvény árfolyama jelentős mértékben emelkedett az utóbbi időszakban. 

A KBC elemzése szerint első ránézésre igen ijesztőnek tűnik, hogy a Mol a legfontosabb eredménysoron (CCS EBITDA) igen jelentősen elmaradt a piaci várakozásoktól, ráadásul a fontosabb szegmensek, vagyis az upstream és a downstream is várakozások alatt teljesített, előbbi 8,5, utóbbi 17 százalékkal esett vissza. Megjegyzendő, hogy a gyenge teljesítményben számos egyszeri tétel is szerepet játszott. Ezeket leszámítva nem lenne ezért ennyire gyenge a kép - vélik az elemzők.

Az eredmény lehúzhatja a tőzsdét 

A kedvező nemzetközi hangulat támogathatja, a Mol eredményei pedig lefelé húzhatják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexét az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők szerint.     

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a pozitív nemzetközi hangulat támogathatja a magyarországi piacot pénteken. 

A Molra érdemes odafigyelni, amely a vártnál gyengébb adatokról számolt be csütörtökön a harmadik negyedéves jelentésében - mutatott rá az elemző. Szerinte az olajipari társaság "kissé megakaszthatja a részvénypiacot", a többi  blue chip, azaz nagy forgalmú papír értéke azonban inkább emelkedhet vagy stagnálhat. 

Továbbra is kedvező a nemzetközi befektetői hangulat, azonban a Mol csalódást keltő számai miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken - vélekedett Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

Forrás: MOL, Equilor, KBC Equitas, MTI