NRGreport
Menü

Egyre drágább a klímaváltozás - infografika

A Statista.com infografikáján az elmúlt tíz évben regisztrált extrém időjárási eseményeket és az általuk okozott gazdasági károkat követheti nyomon. 

Egy új elemzés szerint a klímaváltozással nemcsak az extrém hőhullámoknak és a légszennyezettségnek való kitettség nő, hanem a fertőző betegségek is gyorsabban terjednek és a globális termelékenység is egyre jobban csökken. The Lancet Countdown on Health and Climate Change éves jelentése arra a megállapításra jutott, hogy egyre gyakoribbá válnak az időjáráshoz köthető természeti katasztrófák is: évente átlagosan 306 olyan természeti esemény történt 2007 és 2016 között, amely az extrém időjárással hozható összefüggésbe és ezek száma 2000 óta 46 százalékkal nőtt. 

A legnagyobb gazdasági károkat elsősorban a viharok és az áradások okozzák az elemzés készítői szerint. Például a Katrina-hurrikán által okozott kár elérte - 2005-ös árfolyamon - a 108 milliárd dollárt, ez négyszer több, mint amekkora károkat az 1992-es Andrew-hurrikán okozott. A klímaváltozás és az extrém időjárási események által okozott gazdasági károkat mutatja be a Statista.com alábbi infografikája is. Az ábrán jól látszik, hogy 10 évvel ezelőtt a regisztrált 606 extrém időjárási esemény összesen 69 milliárd dollárnyi kárt okozott, míg tavaly már 797 ilyen eseményt regisztráltak világszerte, az ezek által okozott károk pedig 129 milliárd dollárra rúgtak. 

Infographic: The Soaring Costs Of Climate Change  | Statista You will find more statistics at Statista

Forrás: Statista.com