NRGreport
Menü

A félelem királysága: lakat alatt Szaúd-Arábia

Szédítő tempóban zajlanak az események Szaúd-Arábiában, letartóztatást letartóztatás követ, terjednek a valós és az álhírek, s mindezek jelentősen befolyásolhatják az olajpiac alakulását.

A világ második legnagyobb kőolajkitermelő és -exportáló országában zajló események a vezetés legfelsőbb szintjéig terjednek. Salman király múlt hétvégén jelentette be egy különleges korrupcióellenes szervezet felállítását, amely nem vesztegette idejét, több mint egy tucat kormányzati tisztviselőt - köztük a királyi család öt tagját - és számos üzletembert vettek őrizetbe, s a lista folyamatosan bővül, számuk mára meghaladta a hatvanat - írta elemzésében az Oilprice.

Beszámolók vannak arról, hogy a rijádi Ritz-Carlton hotelt amolyan luxus börtönné alakították át a fogvatartottak számára. Egy pletyka szerint pedig - amit Rijád tagad - megölték a letartóztatásnak ellenálló Abdulaziz bin Fahd herceget. Egyesek tudni vélik, hogy a tisztogatás által érintettek vagyonából akár 800 milliárd dollárral lehetne feltölteni a királyság kincstárát, közülük mindenki a szaúdi elithez tartozik. 

A spekulációk egyre inkább bujánzanak, párhuzamosan azzal a félelemmel, hogy az események kikerülnek az ellenőrzés alól. Az információk folyamatosan áramlanak a királyságból, de közben az sem feledhető, hogy az arab világ vezető műsorszolgáltatója, az MBC kormányzati kontroll alá került, vezetésének egy részét eltávolították, tulajdonosát őrizetbe vették. Hírek szerint nem hagyhatja el lakóhelyét Szaúd-Arábia korábbi energiaügyi minisztere Ali al-Naimi sem, aki évtizedeken keresztül a királyság médiaarca volt. Azt is beszélik, hogy számos kormányzati tisztviselő, köztük a szaúdi Aramco olajvállalat vezetőinek útlevelét bevonták, nem utazhatnak, de a híreket az vezeti, hogy letartóztatták az Aramco igazgatótanácsának egyik tagját, korábbi pénzügyminisztert, Ibrahim al-Assafot.

 

Mindezek természetesen roppantul izgatják az olajipar szereplőit, olyan kérdéseket vetve fel, hogy biztonságosan lebonyolítható-e az Aramco tervezett részvényértékesítése, s egyáltalán mi történik az olajárakkal, ha fokozódik a bizonytalanság Szaúd-Arábiában. A mostani hírek persze egyértelműen felfelé tornásszák az olaj árát. A korrupcióellenes szervezet felállítása, a tisztogatások megindítása mögött sokan vélik felfedezni Mohammed bin Salman koronaherceg szándékait, aki a Vision 2030 reformprogrammal kívánja gatyába rázni a királyság pénzügyeit, államháztartását. A koronaherceg tervei megvalósításánál jelentős mértékben támaszkodna az Aramco részvényeladásából származó bevételekre, amihez magas, akár a mostaninál is magasabb olajárakra lenne szükség - állapítja meg az Oilprice írása.

Minden, ami a poltikai instabilitást erősíti a királyságban, tovább röpteti az olaj árát a piacon. Egyes beszámolók tudni vélik, hogy a királyi család néhány tagja a korrupcióellenes szervezet elől Jemenbe, a houthi lázadók által ellenőrzött területre menekült, melyet a Szaúd-Arábia ősellenségének tekintett Irán támogat. Ez persze nem is meglepő annak fényében, hogy Szaúd-Arábia két éve támadja a területet, a háború legfőbb szorgalmazója éppen Mohammed koronaherceg. A hét elején Szaúd-Arábia közvetlen agresszióval vádolta meg Iránt, azt követően, hogy légvédelmi rendszerével a lázadók területéről indított rakétatámadást hiusítottak meg. 

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a pörgő események hová vezetnek. Néhány elemző arra figyelmeztet, hogy bár a legújabb szaúdi események felfelé nyomják az olajárakat, hosszú távon ez az ellenkezőjére fordulhat, mivel ez a fajta instabilitás nem fenntartható. Mások, így a Morgan Stanley elemzői, felülvizsgálják korábbi előrejelzéseiket. Ráadásul már egy hónap sincs az OPEC bécsi találkozójáig, ahol az olajexportálók azt vitatják majd meg, hogy jövő március után is folytassák a kitermelés visszafogását (amit Szaúd-Arábia még néhány hete is bőszen támogatott az oroszokkal karöltve - a szerk.) Egyes hangok tudni vélik, hogy a királyság akár 180 fokos fordulatot vehet az ügyben a mostani magas olajárak függvényében.

Mindeközben a rijádi Ritz-Carlton szálloda szobái februárig fullra vannak jelentve a hotel weboldala szerint, a vendégeket távozásra kérték, illetve arra, hogy töröljék foglalásaikat - zárta írását az Oilprice. 

Forrás: Oilprice