Innováció

Speciális fűtőanyagot fejlesztenek Paksnak

NRGreport | 2017.11.14. 09:57

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. módosított üzemanyagot fejleszt a Paksi Atomerőmű számára. 

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a VVER-440-es reaktorokhoz fejlesztett új típusú, második generációs üzemanyag-kazetták paksi bevezetését célzó mérnöki szolgáltatásokról kötött szerződést – tudatták közleményben. 

A Roszatom üzemanyag-divíziójának szakemberei a projekt részeként a jelenleg használt üzemanyagkötegek helyett új típusú, módosított üzemanyag-kazettákat fejlesztenek megnövelt hasadóképes urántartalommal, amely kazetták a reaktorban moderátorként és hűtőközegként szolgáló víz és az urántöltet mennyiségének arányát optimalizálják. Mindez növeli a működés gazdaságosságát, megtartva az üzemanyagciklus jelenlegi  paramétereit. 

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik. 

A Paksi Atomerőmű számára a második generációs üzemanyagot az Elektrosztal városában működő MSZZ Nyrt. gyártja majd. A TVEL Rt.  és magyar megrendelőjének szerződése alapján a Paksi Atomerőmű négy VVER-440-es blokkjához azok üzemidejének végéig szállít üzemanyagot az orosz fél. 

„A Paksi Atomerőművel folytatott együttműködésünk sajátossága, hogy a magyar fél aktívan vizsgálja az üzemanyag-hatékonyság növelésének lehetőségét  és közvetlenül is részt vesz ezen projekt műszaki megvalósításában. A TVEL üzemanyaggyártó vállalata számára prioritást jelent a tudományos fejlesztés és az innováció, aminek eredményeként a vállalat új típusú üzemanyagokat ajánl megrendelőinek, folyamatosan javítva azok műszaki és gazdaságossági jellemzőit” – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.