Infografika

A kamionok károsabbak a repülőgépeknél

NRGreport | 2017.11.20. 09:20

A Statista.com alábbi infografikájából kiderül, hogy 2015-ben az Egyesült Államokban a teherautók jóval nagyon károsanyag-kibocsátást produkáltak, mint a polgári és katonai célú repülőgépek. 

Amint arról az NRGreport is beszámolt, a Tesla múlt héten mutatta be forradalminak szánt elektromos teherautóját, a Semit, amelyet részben önvezető technológiával is ellátott. A kamion a gyártó szerint egy töltéssel 800 kilométer megtételére lesz képes. A Tesla nem titkolt célja az új járművel, hogy kiváltsa a környezetszennyező teherautókat a közepes távolságú szállítmányozásban. 

Az elektromos meghajtású teherautók fejlesztésében nem a Tesla az egyedüli szereplő. A Mercedes-Benz is hasonló terveket szövöget, igaz a cég által tervezett jármű talán kevésbé tűnik futurisztikusnak. 

A Statista.com alábbi infografikájából az derül ki, hogy az elektromos kamionok fejlesztése nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi és légszennyezettségi szempontokból is kiemelt fontosságú. A közepes és nehéztehergépkocsik feleltek ugyanis a közlekedéshez köthető károsanyag kibocsátás 23 százalékáért az USA-ban 2015-ben. Ebben az évben egyedül az Egyesült Államokban a teljes károsanyag-kibocsátás 6 százalékát a teherautók okozták. Az infografikából az is kiderül, hogy még a repülőgépek (polgári és katonai célúak együttesen) is kisebb légszennyezést okoznak, mint a kamionok. 

A Tesla egyébként 2019-re ígéri a Semi sorozatgyártását, de ismerve a vállalat által kitűzött céldátumokat és azok megvalósulását, elképzelhető, hogy a gyártás tényleges kezdete csúszni fog. 

Infographic: Freight Trucks Account for More GHG Emissions Than Airplanes | Statista You will find more statistics at Statista

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.