Trading

Drágábban utaznak hálaadásra idén az amerikaiak

NRGreport | 2017.11.23. 09:32

A hálaadási ünnepre szánt összeg 42 százalékát utazásra költik az amerikaiak. Idén várhatóan 50 milliónál is többen kerekednek fel, amire 12 éve nem volt példa.

A hálaadás nem csak az amerikaiak talán legfontosabb ünnepe, családi összejövetele pulykaevéssel megspékelve, hanem valóságos közlekedési horror is, már-már elviselhetetlen zsúfoltságú repülőterekkel, az autópályákon egymás lökhárítójáig érő végtelen kocsisorokkal. Egy átlagos hétvégéhez képest hálaadáskor 54 százalékkal több hosszú távú utazást bonyolítanak le az amerikaiak, ami különösen annak tükrében figyelemre méltó, hogy karácsonykor "csak" 23 százalékkal kerekednek fel többen egy normál hétvégével összevetve. A november negyedik csütörtökéhez kapcsolt ünnepen egy amerikai átlagosan 214 mérföldre (nagyjából 320 kilométer) utazik – ismertette az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának statisztikai osztálya. 

A tömeges utazás persze jócskán megemeli a benzinkutak forgalmát, melyeken idén ráadásul drágábban tankolhatnak az amerikaiak, mint egy évvel ezelőtt. A GasBuddy.com felmérése szerint az üzemanyag gallonja átlagosan 40 centtel kerül többe a tavalyi árhoz képest, szerte az Egyesült Államokban 2,21 és 3,22 dollár között szóródtak az árak gallononként. Szintén az üzemanyag-forgalmazóknak jó hír, hogy ilyenkor az amerikaiak alig utaznak külföldre, a hosszú távú utazások 99 százaléka az ország határain belül zajlik. Az árak szempontjából természetesen az sem mindegy, hogy merre járunk az Egyesült Államokban. Legolcsóbban Texasban és a Közép-Nyugaton – ideértve Indianát, Illinoist, Kansasat, Virginiát, Oklahomát – tankolhatunk. A legmagasabb üzemanyagárakkal a Csendes-Óceán észak-nyugati partvidékén találkozhatunk, a csúcsárakkal pedig Kaliforniában. Az idei magasabb árakat persze nem lehet kizárólag az ünnep nyakába varrni, kialakulásukban meghatározó volt az idei példátlannak mondható hurrikánszezon, az év csúcs benzinárát augusztusban rögzítették, amikor a Harvey hurrikán elérte Texas partjait, a kikötőket és a finomítókat. 

Jellemző a hálaadásra, hogy a statisztikák szerint ilyenkor alacsonyabb a hosszú távú utazók átlagéletkora, 34 év, ami a többi hétvégén 36 év fölött van. Ezt azzal magyarázzák, hogy inkább a fiatalabbak kelnek útra meglátogatni a szülőket, nagyszülőket, nagybácsikat, nagynéniket. A LendEDU online piacteret működtető cég ezer 18 évesnél idősebb amerikait kérdezett meg, amiből kiderült, hogy idén várhatóan 165,14 dollárt (mai közép árfolyamon nagyjából 44 ezer forint) költenek a háladásra, aminek 40,93 százaléka, 67,59 dollár megy el az utazás költségeire, repülő-, busz, vonatjegyre, benzinre. Az utazás legkedveltebb formája persze továbbra is a gépkocsi, tavaly 43,5 millió ember ült autóba, és mindössze 1,44 millióan választottak más közlekedési eszközt. Idén a várakozások szerint 50 milliónál is többen kelnek útra, amire 12 éve nem volt példa – írta az Oilprice, ami azt jelenti, hogy összességében nagyjából 3,4 milliárd dollárt (897 milliárd forint) költenek utazásra az amerikaiak az ünnep kapcsán .

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.