Trading

Komáromban épülhet hatalmas akkumlátorgyár

NRGreport | 2017.11.29. 07:08

A 200 milliárd forintos beruházással elkészülő üzemből évente 200-250 ezer elektromos autóba gyárthat akkumlátorokat a dél-koreai cég.

A dél-koreai SK Innovation 779 millió dollárból (durván 203 milliárd forint) Magyarországon építheti fel legújabb akkumulátorgyárát – írta a Portfolio. A tervek szerint a közel 429 ezer négyzetméteren megvalósuló gyár éves kapacitása elérheti a 7,8 gigawattórát, amely durván 200-250 ezer elektromos autóhoz (a ma leggyakrabban használt akkumulátorok kapacitását figyelembe véve) elegendő akkumulátort jelent. A beruházás állítólag már jövő februárban megkezdődhet Komáromban és a tervek szerint 2020-ban már indulhat is a tömeggyártás.

Az SK Innovation meghatározó szereplő az elektromos autóknál használt akkumlátorok piacán, kapacitásuk 2018-ban elérheti a 3,9 gigawattórát, ami 2022-ben 29 gigawattórára nőhet. A Portfolio cikke arra emlékeztet, hogy az SK Innovation beruházása azt is fogja jelenteni, hogy mindhárom nagy dél-koreai akkumulátorgyártó megjelenik a régióban. Az LG Chem Lengyelországban épít akkumlátorgyárat, a Samsung SDI gödi gyára jövőre kezd el termelni. A dél-koreai akkumulátorgyártók megjelenése a régióban nem véletlen, az európai autógyártók sorra jelentik be, hogy a következő években rengeteg új, részben vagy teljesen elektromos autót dobnak majd piacra, ugyanakkor a gyártáshoz szükség akkumulátorkapacitással nem rendelkeznek. 

  NRGreport
Címkék
#akkumulátor   #elektromos autó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.