NRGreport
Menü

Putyin a cár az olajpiacon

Bár a világ a csütörtöki bécsi OPEC-csúcstalálkozóra figyel, a szakértők szerint Moszkva a meghatározó játékos az olajkitermelés alakításában.

Emlékszik még valaki, hogy ki beszélt először arról, hogy a jövő év márciusáig tartó, az olajkitermelést visszafogó megállapodást 2018 végéig meg kellene hosszabbítani - teszi fel a kérdést az Oilprice írása. Nos, nem Szaúd-Arábia, nem is más öbölbeli termelő, hanem Oroszország, egészen pontosan Putyin elnök, aki a korlátozás fenntartását javasolta Salman szaúdi királynak októberi moszkvai látogatása során - adta meg a választ az újság. Ez azért fontos, mert akkortájt egyre inkább felerősödtek azok a hangok, melyek a moratórium meghosszabbításának szükségtelenségéről szóltak. Mára viszont már mindenki meg van győződve arról - különösen az OPEC-ben -, hogy jövő év végéig fent kell tartani a korlátozást. Miközben a kartell tagjai azt játszák el, hogy a döntésben mekkora súllyal szerepelnek, a tényleges igent vagy nemet Oroszország mondja ki. Egy magát megnevezni nem kívánó OPEC-forrás úgy fogalmazott: az összes töltény Putyinnál van, míg az RBC Capital egyik vezető munkatársa, Helima Croft az orosz elnököt egyenesen a világ energia cárának titulálta, megjegyezve, hogy Oroszország átvette Szaúd-Arábia eddig vezető pozicióját a piacon.

Eddig az OPEC és Oroszország érdekei egybe estek, de ez változhat, miután az oroszoknak kedvezőbb az alacsony olajár, s ez magyarázhatja a kartell tagjainak pálfordulását is, akik a magasabb olajár mellett a termelés növelésével szerettek volna nagyobb bevételre és haszonra szert tenni még néhány héttel ezelőtt. Az oroszok azonban tovább látnak az orruknál, például nem szeretnék a magasabb árakkal ösztönözni az amerikai palaolajtermelés további bővítését. Másodszor, az orosz gazdaságnak a gyengébb rubel kedvez, s az alacsonyabb olajárak biztosítanak gyengébb rubelt. Harmadszor, az orosz gazdaság képes volt túlélni, sőt ellenállni az olajárak korábbi összeomlásának, ami sokakat meglepett.

Éppen ezért Oroszország az a termelő és exportáló, akire mindenki figyel a csütörtöki OPEC-csúcs előtt és közben - figyelmeztet az Oilprice írása.

Forrás: Oilprice