NRGreport
Menü

A függetlenség a legvonzóbb a napenergiában

A magyarok többsége pozitívan vélekedik a napelemes rendszerekről. Legfőbb előnyüknek a környezettudatosság mellett az energiaszolgáltatóktól való függetlenséget tekintik azok a főként családi házban élők, akik szívesen belevágnának saját rendszer telepítésébe. Az érintettek jelentős részét azonban a magas belépési költségek visszatartják, bár az igényelhető támogatásokról keveset tudnak – derül ki egy felmérésből, amelyet az Optimum Solar Kft. megbízásából készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.

A kutatás egy 1000 fős, a 18-59 korcsoportban, reprezentatív mintán készült az NRC Omnibuszán. Fő célja az volt, hogy a lakosság napenergiához való viszonyulását vizsgálja, mivel számára a megújuló energiaforrások közül ez a legkönnyebben elérhető energiafajta. A legnagyobb hazai online piackutatási platform, a NetPanel segítségével készített felmérés eredményei nem csak a papírformát hozták, hanem a jövő energiagazdálkodását érintő legfontosabb kérdésekben is rávilágított a magyarok gondolkodásmódjára: „A megkérdezettek 85%-a fontos környezettudatos fejlesztésnek értékeli az elektromos áramot termelő napelemes rendszereket, a pénzügyi tudatosság terén azonban még mindig van hova fejlődnünk. A környezettudatosság jelentősége mellett egyelőre kevesen ismerik fel, hogy a napelemes rendszer pénzügyileg jövedelmező beruházás is egyben, melyhez támogatást is lehet igényelni. Így közel sem szükséges hozzá olyan nagy kezdőtőke, mint ahogy azt sokan gondolják” – mondta el Lugos Roland, az Optimum Solar Kft. ügyvezetője.

A felmérés meglepő eredménye, hogy a saját tulajdonú családi házban vagy ikerházban élők elsöprő többsége, 84%-a tartja elképzelhetőnek, hogy napelemet szereltessen a házára. Az érdeklődést azonban mérsékli, hogy ugyanennyien vélekednek úgy, hogy ez a technológia egyelőre túl sokba kerül.  A képet tovább árnyalja, hogy az érintettek 62%-a még nem hallott a napelemes rendszer felszereltetésére fordítható, kedvezményes, államilag támogatott hitelprogramról, melynek segítségével azok is belevághatnak otthonuk korszerűsítésébe, akiknek az indulótőke egy összegben nem áll rendelkezésükre. 

A napelem felszerelése mögötti motivációk között első helyen a környezettudatosság (67%) és az energiaszolgáltatóktól való függetlenedés (66%) szerepel. Mindössze a válaszadók harmada vágna bele a fejlesztésbe azért, mert növeli az ingatlana értékét, vagy mert jól megtérülő beruházásnak tartja.

Azok, akik nem szereltetnének családi házukra napelemet, az árát és az engedélyeztetéssel járó vesződségeket tartják a legaggasztóbbnak, illetve tartanak a téli, napsütésben szegény időszaktól.

„Az eredmények alapján egyértelműen szükség lenne egy nagyobb hazai felvilágosító kampányra, hogy minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel a napelemes rendszerek előnyeit. Például azt, hogy a napsütéses időszakban megtermelt és el nem fogyasztott plusz áram a közműszolgáltató rendszerébe kerül, és a kevésbé napsütéses időszakokban ugyanekkora mennyiség költségmentesen elhasználható ” – hangsúlyozta Lugos Roland.

„Az embereket az is erősen aggasztja, anyagilag megéri-e a beruházás. A napelemes rendszerek általában 8-10 év alatt megtérülnek, és a minőségi termékeknek, illetve a 20 év termékgaranciával rendelkező napelemeknek köszönhetően ezután is üzemképesek, és hosszú évekig gyakorlatilag ingyen termelik az áramot” - tette hozzá az Optimum Solar ügyvezetője.

A társaság közleménye szerint a kutatás adatfelvétele 2017 szeptemberében zajlott.

Forrás: NRGreport