NRGreport
Menü

Bangladesben épít atomerőművet a Roszatom

Egy jelképes indítógomb megnyomásával 2017. november 30-án a bangladesi Pabna tartományban megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkjának alapozása az első adag beton kiöntésével. Az ebből az alkalomból tartott ünnepségen részt vett a Bangledesi Népköztársaság kormányfője, Sejk Haszina és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója. 

„Az atomerőmű építése régi álma a bangladesi népnek, ma egy lépéssel közelebb kerültünk a megvalósítás felé. Banglades az atomenergiát használó országok sorába lép. A Ruppuri Atomerőmű a jelenlegi legkorszerűbb technológiával épül, amelyért hálásak vagyunk Oroszországnak és az orosz népnek” – hangsúlyozta Sejk Haszina.   

„Ma egy olyan létesítmény építése kezdődött meg, amelynek életciklusa nem kevesebb, mint száz év. Ez azt jelenti, hogy megalapozzuk az együttműködést és a barátságot nemcsak a jelenlegi nemzedék, de a gyerekeink és az unokáink számára is. Éppen ilyen innovatív VVER-1200-as blokk működik nálunk, Oroszországban is. Ugyanolyan odafigyeléssel és törődéssel építjük a bangladesi atomerőművet, mint otthon a saját blokkjainkat” – jegyezte meg Alekszej Lihacsov. 

Oroszországnak egy új atomerőmű építése megrendeléseket jelent az oroszországi atomenergetikai ágazat üzemei számára, növekszik a magas technológiai szintet képviselő termékek exportja és új munkahelyek keletkeznek Oroszországban. Egy kétblokkos atomerőmű építése nem kevesebb, mint 12 ezer orosz szakember – tervezők, mérnökök, gépgyártók, építők, energetikusok foglalkoztatását teszi lehetővé. 

Jelenleg a Roszatomnak 34 atomerőművi blokkra van megrendelése a világ 12 országában.

Forrás: NRGreport