NRGreport
Menü

Csonka csúcsot tartanak az Öböl menti országok

Kezdetét vette kedden az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 38. csúcsértekezlete, de a Katart bojkottáló országok vezetői nem vesznek részt rajta. 

A csúcstalálkozó Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek távollétében vette kezdetét, ezek az országok alacsonyabb szinten képviseltetik magukat. A GCC-nek az említett három ország mellett Katar, Kuvait és Omán a tagja.
    
Az előzményekhez tartozik, hogy június elején Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadta a vádakat. 
    
A viszály azóta sem rendeződött, és a csúcsértekezletet megnyitó Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír sürgette a GCC-n belüli a diplomáciai konfliktus rendezését. A kuvaiti uralkodó június óta próbál közvetíteni Doha és a Katart bojkottáló öböl menti monarchiák között, mindeddig sikertelenül.
    
Az Egyesült Arab Emírségek kormánya bejelentette, hogy Szaúd-Arábiával katonai, politikai és gazdasági közös együttműködési bizottságot hoz létre a csúcsértekezlet alkalmával. A bizottságot az emírségek trónörököse, Mohamed bin ZájId an-Nahajan és Manszúr bin Zájid an-Nahajan miniszterelnök-helyettes fogják elnökölni - tudatta az emírségek külügyminisztériuma.

Forrás: MTI