Innováció

Jövőre jöhetnek a pályázatok megújulókra

Végh Zsófia | 2017.12.07. 08:42

Leghamarabb jövő év második felében írhatnak ki pályázatot megújuló kapacitások támogatására, a már életbe lépett METÁR feltételeinek megfelelően – hangzott el az EnKon energetikai konferencián szerdán.

Bár a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia- átvételi támogatási rendszer (METÁR) idén júniusban életbe lépett, nem valószínű, hogy 2018 második fele előtt kiírnának pályázatot támogatásra. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban (MEKH) még most is tart a tavaly év végéig, a KÁT-rendszer lezárásának határidejére beérkezett KÁT-kérelmek elemzése – mondta Bagi Attila, főosztályvezető-helyettes a konferencián. Durván 2000 MW napelemes kérelem érkezett a hivatalhoz tavaly december végéig – összevetésképp a magyar rendszer csúcsigénye 6,000-6,500 MW körül van. Bagi szerint ez a METÁR-rendszer hatása, ami szigorúbb feltételeket szab, mint a KÁT. Ebben már az új uniós ún. Network Code-nak szerinti feltételeknek kell megfelelni, rövidebb a  támogatási idő és a támogatási összeg is kevesebb.

További változás, hogy a METÁR-t külföldön épülő erőművek számára is meg kellett nyitni: ilyen esetekben a két ország között kormányközi szerződést kell kötni, ám a megújuló kapacitás a magyar célértékbe számít majd be. Durván a pályázatban felajánlott mennyiség 10-16%-át kell külföldi tendereken is elérhetővé tenni.

A megújuló erőművek részére kedvezőtlen változások miatt lobbitevékenységre számíthatunk, mellyel a feltételeken próbálnak enyhíteni, bár ezek az uniós szabályozásból adódnak és ez az út előre – mondta Bagi.

A METÁR-ban ún. demonstrációs projektre is lehet támogatást kérni. Ezek olyan projektek, melyek uniós szintű technológiai újítást vezetnek be. Az (uniós jogi) meghatározás nem egyértelmű, ezért annak, aki ilyen projektet kíván megvalósítani, fel kell keresnie a MEKH-t, a hatóság pedig az Európai Bizottsággal konzultál majd, hogy ebbe a kategóriába tartozik-e a pályázó – mondta a szakember.

A korábbi gyakorlathoz képest újdonság, hogy technológia semleges tenderek lesznek – ez is az EU szabályozásból adódik. Megfelelő indoklással egy tagország felülírhatja ezt, de mivel Magyarország nem mutatott be ilyen indoklást, technológia semleges tendereket fognak kiírni – mondta Bagi. A pályáztatásról röviden annyit közölt, ha valaki teljesíti a feltételeket, utána már csak az ár dönt. A támogatási időszak a KÁT-nál rövidebb lesz, 20 év, de a pályázatból derül majd ki egészen pontosan mennyi.

A pályázatok kiírását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezheti, a folyamatot az MEKH bonyolítja le. További feltétel, hogy a kiírás és a pályázatok beadása között három hónapnak el kell telnie.

A szakember a finanszírozásra is kitért: a 62/2016 NFM rendelete szerint a METÁR esetében évi egymilliárd forint a keret –  az összeg tíz éven keresztül kumulálódik. A pályázat nélküli zöld prémium esetén, mely 0,5 MW és 1 MW közötti új belépő kapacitásokra (kivéve szélerőmű) adható, évi félmilliárd forint, pályázattal elnyerhető zöld prémium esetében, ami 1 MW feletti új belépő kapacitásokra vonatkozik, évi egymilliárd forint áll rendelkezésre. A METÁR támogatás nagy részét a barnamezős erőművek tovább működtetésére különítik el (nem pályázati úton). A kifizethető összeg itt húszmilliárd forint, a támogatási jogosultság öt évre adható, öt év után pedig megújítható.

 

 

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.