Innováció

Rajtra kész Leningrád II. új blokkja

NRGreport | 2017.12.11. 14:37

A második indítás egy hét alatt: megkezdődtek az indítási műveletek a Leningrád II Atomerőmű 1. számú, legújabb, innovációs, 3+ generációs blokkján.

2017. december 8-án, moszkvai idő szerint 10:33-kor a Leningrádi Atomerőmű üzemeltetési szolgálatának szakemberei sikeresen behelyezték a 163 darab, friss üzemanyagot tartalmazó fűtőelemből az elsőt a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokk reaktorának aktív zónájába. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern legnagyobb részlegéhez, a villamos energetikai divízióhoz tartozó Roszenergoatom Konszern leányvállalataként Szosznovij Borban működik majd a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés új blokkja. 

Az esemény mind az orosz, mind a nemzetközi atomenergetika szempontjából különösen fontos: már a második hasonló volt egy hét alatt. Előzőleg december 6-án a legdélebben fekvő orosz atomerőmű, a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkjában ugyancsak kezdetét vette a fizikai indítás. Oroszország történetében egyébként első alkalommal fordult elő, hogy egyetlen hét leforgása alatt egyszerre két korszerű nukleáris blokkot indítottak el. Az indítási műveletek végrehajtásánál jelen volt a Roszenergoatom Konszern vezérigazgatója, Andrej Petrov és a TITÁN-2 Konszern Részvénytársaság (az építkezés fő kivitelező cége) vezérigazgatója, Grigorij Naginszkij.

Andrej Petrov szavai szerint a fizikai indítás műveleteinek kezdete gyakorlatilag azt jelenti, hogy lezárult minden, a Leningrád II Atomerőmű 1. blokkjának építésével kapcsolatos munka. „Jelenleg minden rendszer automatikus üzemmódban működik, megvan a teljes készültség ahhoz, hogy e műveleteket az összes biztonsági követelmény teljesítésével végrehajtsák. 30 nap alatt felkészítik a reaktort arra, hogy elérje legkisebb ellenőrzött teljesítményszintet. A többszakaszos programnak megfelelően elvégzünk minden szükséges kísérletet és indítási műveletet a reaktoregységben. A következő lépés az energetikai indítás lesz, amely a jövő évben kezdődik” – mondta. 
Andrej Petrov azt is hangoztatta, hogy az építésirányítás egyedülálló módszerének bevezetése tette lehetővé az indítási műveletek határidő szerinti megkezdését. „A Leningrád-2 Atomerőmű a legnagyobb a Roszatom hét olyan kísérleti telephelye közül, ahol bevezették az úgynevezett „projektvezérlést”. A konszern, a Leningrádi Atomerőmű, a főkonstruktőr- és a tervezőcégek, valamint a berendezéseket szállító vállalatok illetékesei és a fővállalkozó nonstop üzemmódban, egy közös projektirodában dolgoztak. Az alkalmazott irányítási eszközök bizonyították a hatékonyságukat, és lehetővé tették az építkezés ütemének jelentős gyorsítását, a meghatározott határidők és költségek betartását. Ezeket a kedvező tapasztalatokat a közeljövőben más, Oroszországban épülő atomerőművekre, köztük a Novoronyezs-2 Atomerőmű 2. blokkjára is kiterjesztik. Az erről szóló döntést már meghozta a konszern vezetősége” – jelentette ki a Roszenergoatom vezetője. 

A Leningrádi Atomerőmű igazgatója, Vlagyimir Pereguda, nagyra értékelve az építkezés minden egyes résztvevőjének munkáját, a maga részéről kijelentette: „A Leningrád-2 Atomerőmű új blokkjai az egész régió számára rendkívül fontos feladatot teljesítenek – kiváltják a Leningrádi Atomerőmű működő kapacitásait. Az RBMK típusú reaktorral felszerelt 1. számú blokk leállítását már a következő évre, 2018-ra tervezik. Ezért a blokkok üzembe helyezésének és leállításának összehangolása Leningrád megye számára létfontosságú feladat, az energetikai, valamint a gazdasági stabilitás garanciája.” 

Az ASZE cégcsoport elnöke, Valerij Limarenko közölte: „Ma megkezdődött a Leningrád II  Atomerőmű 1. számú, új, 3+ generációs blokkjának fizikai indítása. „Nagy siker ez az egész ágazatnak, a gépészeti-mérnöki divíziónknak. Büszkék vagyunk arra, hogy ez már a második indítás alatt álló innovációs blokk, amelyet tervezőink munkája és tehetsége alkotott. Ebben az esetben az érdem elsősorban a főtervező, a szentpétervári Atomprojekt szakembereié. És ez már feljogosít bennünket arra, hogy a Roszatom projektjeinek sorozat szintű megvalósításáról beszéljünk. A munkánkkal ismét bebizonyítottuk, hogy az orosz technológia az atomerőmű-építési világpiacon élenjáró. Az esemény azért is fontos, mert a Leningrád II  Atomerőmű 1. blokkja referenciaként szolgál az állami konszernnek a világ különböző országaiban zajló nemzetközi projektjeihez.”

A Leningrádi Atomerőmű ma Északnyugat-Oroszország legnagyobb villamosenergia-termelő egysége. Az erőmű adja a régióban előállított villamos energia mintegy 50 százalékát. A Leningrád II atomerőmű új blokkjainak üzembe helyezése lehetőséget teremt az eddigi itt termelt elektromos energia mennyiségének megőrzésére és az erőmű első kiépítésében működő kapacitások fokozatos kiváltására. Biztosítja továbbá, hogy az összesen négy legújabb, VVER-1200 típusú blokk évente több mint 30 milliárd kilowattóra villamos energiát termeljen. 

Napjaink legnagyobb teljesítményű innovációs, VVER-1200-as nyomottvizes reaktorral felszerelt blokkjai, amelyek a Leningrád-2 Atomerőműben épülnek fel, a legújabb, 3+ generációhoz tartoznak. Már a fukusimai atomerőmű-baleset után életbe lépett követelményeknek megfelelő, legkorszerűbb megoldásokat és fejlesztéseket alkalmazzák ezeken a blokkokon, amelyekhez hasonló működő blokk jelenleg nincs a világon. Az első ilyen blokkot 2016 végén indították be a Novovoronyezs-2 Atomerőműben. 
A korábbi nyomottvizes blokkokhoz képest a VVER-1200 típusnak egy sor előnye van, amelyek jelentősen javítják a gazdaságossági  és biztonsági mutatókat. A reaktor 
egységteljesítménye az előző nemzedékhez tartozó VVER-1000-es blokkokokkal összehasonlítva 20 százalékkal nőtt, a személyzet létszáma viszont 30-40 százalékkal csökkent. Az alapberendezés tervezett üzemideje a kétszeresére, 60 évre emelkedett és további 20 évvel meghosszabbítható.

A VVER-1200-as projekt fő jellegzetessége az aktív és passzív biztonsági rendszerek optimális kombinációja, ami a lehető legellenállóbbá teszi a külső és belső hatásokkal szemben ezt a blokkot. A VVER-1200 típusú blokk egyebek közt tartalmaz zónaolvadék-csapdát, azaz egy olyan megoldást, amely a rendkívül kis valószínűségű zónaolvadással járó baleset esetén is megakadályozza a radioaktív anyag környezetbe jutását. Ezenkívül rendelkezik egy, a gőzfejlesztőn keresztül működő passzív hőelvezető rendszerrel, amely az áramellátás teljes hiánya esetén is tartósan biztosítja a reaktor aktív zónájában keletkező hő elvezetését a légkörbe.

A tervek szerint 2017. december végéig mind a 163 fűtőelemet behelyezik a Leningrád II  Atomerőmű 1. számú blokkjának reaktorába. 2018 elején veszi kezdetét az indítási műveletek döntő szakasza, az energetikai indítás, azaz a villamosenergia-termelés megkezdése. Az 1. számú blokk kereskedelmi üzemkezdete 2018-ban várható. Ez azt jelenti majd, hogy a Roszenergoatom Konszern 3+ generációs villamosenergia-termelő blokkjainak száma kettőre emelkedik, miután már Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 1. blokkja 2017. február óta kereskedelmi üzembe áll – tudatták közleményben.
 

  NRGreport
Címkék
#Roszatom   #VVER-1200  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.